Dostálová ostře o schůzce k důchodům: Podraz Hradu. Bartoš mluvil o vykrucování Havlíčka

Klára Dostálová a Ivan Bartoš

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (17)

Nebývale ostře zhodnotila diskutovanou schůzku vlády a opozice u prezidenta Petra Pavla k důchodové reformě místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO). Podle ní šlo při zveřejnění zápisu z jednání o podraz, protože takový dokument má být verifikován oběma stranami. Slova zazněla v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) ale oponoval a zkritizoval „vykrucujícího se“ Karla Havlíčka (ANO).

„Jednoznačně to byl od Hradu podraz, protože zápis musí být verifikován oběma stranami,“ řekla v debatě Dostálová. Zástupce vlády a vicepremiér Vít Rakušan (STAN) už dříve zmínil, že se při zpochybňování obsahu jednání ze strany ANO zveřejnění zápisu nediví.

I vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) volil v souvislosti s opozicí a jednáním o důchodech ostrá slova. Exministr průmyslu a místopředseda ANO Karel Havlíček se podle něj v debatě s vládou o důchodech „kroutil, jak se říká lidově, jak špína nad kanálem“.

Schůzka ANO a koalice u prezidenta Pavla přinesla podle záznamu z jednání o důchodové reformě, který byl zveřejněn Hradem, shodu na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opozice zároveň podle záznamu nezpochybnila nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. ANO následně shodu popíralo.

Debata je zpolitizovaná a vyhrocená

Že ANO věk do důchodu zvyšovat nechce, zdůraznila v Partii Dostálová znovu. „Přes to u nás nejede vlak,“ řekla ve vysílání.

Bartoš upozornil, že systém důchodů musí fungovat pro lidi v penzijním věku, ale i pro ty generace, které důchod teprve čeká. Debata je podle ministra zpolitizovaná. „Je to teď vyhrocené a podle mě i hodně zpolitizované, neboť se blíží několik voleb, a za rok a půl tu už máme dokonce i volby sněmovní,“ poznamenal Bartoš. Zásadní je podle něj i debata o tom, jakým způsobem nárok na důchod vzniká.

Tagy: