Dostálová: Rada ministra Síkely je za hranou. Je jako útočník z pralesní ligy, nahraďte ho

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

PARTIE Terezie Tománkové 9.10.2022

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) pobouřil svým výrokem, že se mají velké podniky tvářit jako malé či střední. Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) proto i vzhledem k dalším přešlapům ministra uvedla, že by vláda měla nahradit útočníka z pralesní ligy prvoligovým hráčem v oblasti průmyslu. Vládu kritizovala také za chaos v opatřeních, kdy například zrušila úsporný tarif pro příští rok.

Dostálová připomněla Síkelův výrok ohledně velkých firem, kterým v minulých dnech pobouřil veřejnost. „Sám Volkswagen varoval, že se odstěhuje, pokud se něco nestane. Mě by zajímalo, zda jste si vědomi, co se děje. Pan ministr Síkela řekne, ať se velké firmy chovají jako malé a střední, to už je opravdu za hranou. Já bych chtěla moc poprosit, jestli by nešlo útočníka z pralesní ligy nahradit nějakým prvoligovým hráčem v oblasti průmyslu,“ zlobila se ve vysílání CNN Prima NEWS Dostálová.

Pekarová však nechtěla tuto poznámku komentovat. „Tato slova od někoho, kdo seděl ve vládě Andreje Babiše? To snad nebudu ani komentovat,“ reagovala předsedkyně TOP 09.

Ministr Síkela by však měl podle ní vysvětlit výrok, aby se velké firmy vydávaly za malé a střední, aby dosáhly na vládní pomoc s energiemi. „Nepovažovala bych to za šťastné, pokud by to myslel skutečně vážně. Za to tady třeba sedí Babiš u soudu. Je to otázka na pana Síkelu, jak se vyjadřuje,“ dodala.

Komunikační chaos musí skončit

Dostálová však kritizovala také celkovou komunikaci vlády. „Musí přestat komunikační chaos. To je potřeba říct velmi důrazně. Konkrétně mám na mysli to, že úsporný tarif bude na rok 2022 a 2023. Teď čteme, že nebude na příští rok. Dále – zastropování přijde od listopadu, ale lidem chodí zálohy za energie teď. Jsou to násobky toho, co platili doteď. Moc bych prosila vládu, aby to přestala komunikovat ve stylu, že nebudou platit násobky. Vždy to budou násobky. Je potřeba lidem ty věci říkat věci, jak jsou, jinak jsou pak rozčarováni,“ uvedla v Partii Dostálová.

S tím však Pekarová nesouhlasila. „Úsporný tarif nahrazuje zastropování cen energií. Všichni jsme viděli, že vláda sice nejdříve schválila úsporný tarif, jakmile ale vystoupaly do závratných výšin, přistoupila na zastropování cen. Je tu také jasný závazek pro všechny dodavatele – do 30 dnů musí ze zákona přepočítat zálohy, které jsou již vystavené, aby odpovídaly zastropování cen energií. Pokud už někdo dostal zálohu na vysoké částky, jak říká paní Dostálová, budou tedy do měsíce přepočítány,“ snažila se uklidnit předsedkyně Sněmovny.

Celý duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: