Síkelova rada firmám je nešťastná, říkají exministři. Není čas na vtipkování, zlobí se

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Reakce na Síkelovo vyjádření

Slova ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) o tom, že by se velké podniky mohly za účelem získání pomoci tvářit jako malé a střední, stále budí vášně. Vyjádření považují za nešťastné bývalí ministři průmyslu a obchodu.

„Umím si představit, a tohle jsem nikdy neřekl, že při té definici malé a střední firmy budeme asi umět v rámci některých sporných limitů přimhouřit oko. Já všem velkým doporučuju, tvařte se jako malé a střední, aspoň na přechodnou dobu,“ uvedl Jozef Síkela v rámci projevu na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Myslím si, že je to nevhodné a možná i nešťastné vyjádření. Předpisy, zákony a nařízení se mají dodržovat,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu ve Fischerově vládě Vladimír Tošovský. „Nadsázku jsem v tom tvrzení necítila, pravděpodobně to myslel vážně. Není to v pořádku, čas na vtipkování nemáme,“ řekla pak Marta Nováková, šéfka resortu ve druhé vládě Andreje Babiše.

Síkelovu výměnu si může vynutit nový prezident

Další dva exministři průmyslu a obchodu, které CNN Prima NEWS oslovila, Síkelova slova veřejně komentovat odmítli. Přiznali ovšem, že jeho projev byl nešťastný. Podle politologa Jana Kubáčka by si výměnu v čele ministerstva mohl v průběhu příštího roku vynutit nově zvolený prezident.

Síkelovi odpůrci pak připomínají, že jde už o několikátý ministrův komunikační přešlap a žádají jeho odvolání. Vedení Starostů a nezávislých ale Síkelovi údajně stále důvěřuje. Mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu pak uvedla, že byl výrok vyřčen v nadsázce.

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan přitom Síkelovu komunikaci již dříve kritizoval. „Musí lépe a více komunikovat a ty nápady přehledněji a lepším způsobem přenášet nejenom do médií, ale i veřejnosti. Já jako předseda hnutí, které ho nominovalo, jsem s ním o tom mluvil,“ sdělil Rakušan v Partii na CNN Prima NEWS na začátku září.

Tagy:
ekonomika firmy energetika Starostové a nezávislí Jan Kubáček Svaz průmyslu a dopravy Marta Nováková hnutí STAN Jozef Síkela Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Vladimír Tošovský