Hádka o kotle: Lidé zaplatí pokuty, říká Dostálová. Ani jste tu normu neviděla, opáčil Hladík

Ministr životního prostředí Petr Hladík a poslankyně Klára Dostálová

Politici se v Partii přeli o evropskou směrnici

V nedělní Partii Terezie Tománkové se politici ostře přeli ohledně schválené evropské směrnice o zvýšení energetické účinnosti budov. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že se energetická náročnost bude týkat veřejných a kancelářských budov. Jeho oponentka Klára Dostálová (za ANO) však namítla, že dopad pocítí i běžní lidé ve svých domovech.

„Rodinných a bytových domů se to týkat nebude. Přijatá směrnice říká, že nové a veřejné budovy se budou muset renovovat. Také se tam píše, že jednotlivé členské státy mají motivovat ke snižování výdajů za energie. To už děláme mnoho let,“ řekl Hladík v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Green Deal jako hlavní téma evropských voleb. Kandidáti chtějí změny, každý ale jiné

Dostálová ale s ministrem nesouhlasila. „Není to pravda, že se to netýká obytných domů. Je tam natvrdo napsáno, že musíte změnit energetickou účinnost. Jasně je tam specifikováno, že se musí energetická účinnost prokázat při prodeji nebo rekonstrukci domu,“ řekla bývalá ministryně pro místní rozvoj. Naznačila tím, že by budovy s plynovým kotlem mohly být neprodejné.

Hladík ale Dostálové vmetl, že vůbec nečetla finální schválenou verzi směrnice. „Vůbec jste to neviděla. V té finální verzi nic takového není,“ řekl ministr.

Kandidátka za hnutí ANO do Evropského parlamentu ale pokračovala v argumentaci. Podle ní Hladík nemluví pravdu a lidé novou směrnici pocítí. „Nechte toho prostě. Samozřejmě, že to bude mít dopad na domácnosti. Nejprve na orgány veřejné moci, nemocnice, školy a podobně. Pak se to bude týkat budov určených k bydlení,“ dodala Dostálová s tím, že pokud lidé budou mít kotel i po roce 2026, tak mohou dostat padesátitisícovou pokutu.

Tagy: