Dovolená v Chorvatsku je letos jednodušší. Téměř všechna koronavirová opatření se ruší

Dovolená v Chorvatsku

Co potřebujete s sebou do Chorvatska?

Cesta do Chorvatska je letos mnohem snazší. Covidová opatření v oblíbené dovolenkové destinaci Čechů téměř neexistují. Nemusíte proto vyplňovat žádné formuláře a na drtivé většině míst se obejdete bez respirátorů.

Abyste se letos dostali do Chorvatska, bude vám stačit pouze občanský průkaz, případně pas. Žádný covidový certifikát už potřebovat nebudete. Před letošní dovolenou u Jadranu nemusíte řešit ani testování, ani to, zda jsou všichni rodinní příslušníci očkovaní. Odpadá i povinnost vyplňovat příjezdový formulář.

„Viděla jsem pár cestujících třeba na lodích v roušce, ale to byli turisté například z Asie, kteří takto volí z vlastního uvážení. Vše tady vypadá jako dříve, jako za starých dobrých dob,“ popsala delegátka Daniela Bohatá.

Respirátory musíte nosit pouze ve všech zařízeních zdravotní nebo sociální péče. Právě absence proticovidových opatření je podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže důvodem, proč se jejich letošní prodeje blíží k číslům z roku 2019.

„Samozřejmě je pro lidi velmi příjemné, že po dvou letech, kdy museli zvažovat, zda vyrazí na cestu s nějakými restrikcemi, mohou cestovat svobodně. Zvlášť pro ty, kteří jsou neočkovaní, je to opravdu návrat svobody cestování. A lidé toho využívají,“ řekl Papež a dodal, že není jasné, jak se bude chovat svět na podzim, a že lidé si chtějí užít dovolenou.

Volnější pravidla otevírají možnosti, co vše lze v Chorvatsku dělat. Daniela Bohatá k návštěvě doporučuje Střední Dalmácii. Lokalita turisty láká na kombinaci moře a vysokých hor.

„I když jedu na letní dovolenou, kde chci primárně odpočívat, ležet na pláži a opalovat se, tak to tady můžu zažít a následně třeba jeden den strávit ve vysokých horách. Kombinace mořsko-horského vzduchu je nejenom příjemná a osvěžující, ale také velice zdravá,“ vysvětlila Bohatá.

Tagy: