Kauza Dozimetr nekončí: Redl může před soud. Trestní řízení dokáže vnímat, uvádí nový posudek

Podnikatel Michal Redl stíhaný za korupci v kauze Dozimetr může před soud, podle nového lékařského posudku dokáže vnímat trestní řízení. Uvedl to v úterý server Seznam Zprávy s odkazem na několik důvěryhodných zdrojů.

V minulosti až do loňska měl Redl omezenou svéprávnost kvůli svému psychickému stavu. Policie, která si posudek nechala vypracovat, vrchní státní zastupitelství ani sám Redl informaci nechtěli komentovat.

ČTĚTE VÍCE: Posun ve vedlejší větvi kauzy Dozimetr. Policie obvinila pět lidí kvůli hospodaření VZP

Nový znalecký posudek konstatuje, že devětačtyřicetiletý Redl dokáže vnímat trestní řízení. Tedy rozumět tomu, z čeho je obviněn, a také chápat například smysl výslechů na policii nebo před soudem, napsaly Seznam Zprávy.

Žalobce Adam Borgula, který má případ Dozimetr na starosti, se k informaci nevyjádřil. „Vyjma již sdělených informací není v této fázi řízení možné sdělovat další podrobnosti,“ uvedl pouze.

Obvinění a jejich advokáti se nyní seznamují se spisem. Po této fázi většinou následuje podání obžaloby.

Podvodná chobotnice

V hlavní větvi kauzy Dozimetr bylo obviněno víc než deset lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina v čele s Redlem systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Jedním z obviněných je i někdejší vlivný pražský politik Petr Hlubuček (STAN).

Vedlejší větev případu se týká Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) – podle policie podezřelí žádali provize po společnostech, které pojišťovně dodávají IT služby.

Redl se kvůli potvrzení o psychickém onemocnění v minulosti vyhnul trestu v případu podvodů organizovaných podnikatelem Radovanem Krejčířem. Krajský soud loni v září Redlovo omezení svéprávnosti zrušil. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) letos v lednu řekl, že v případě omezení Redlovy svéprávnosti zřejmě spáchal trestný čin znalec a možná i soudce.

Tagy:
policie STAN krimi soud Petr Hlubuček Praha Pavel Blažek trestní řízení Seznam Zprávy Státní zastupitelství ČR Michal Redl Akce Dozimetr