Drama pro Argentinu. Proti tulipánům zkolabovala, nakonec vyválčila postup v rozstřelu

Dlouho to vypadalo, že Argentina si v klidu kráčí do semifinále fotbalového mistrovství světa. Lionel Messi vykouzlil krásnou asistenci, pak proměnil penaltu. Nizozemci ale první střelou v zápase – hlavičkou Wouta Weghorsta – snížili a stejný hráč po geniálně rozehraném signálu v 11. minutě nastavení senzačně vyrovnal na 2:2. Nervy drásající zápas dokráčel až do penalt, po kterých přece jen mohl slavit jihoamerický výběr. Nyní ho čeká bitva s Chorvatskem, které v pátek vyřadilo na pokutové kopy favorizovanou Brazílii.

Argentinu poslal do vedení v 35. minutě premiérovou reprezentační trefou Nahuel Molina. V 73. minutě zvýšil z pokutového kopu Lionel Messi. O 10 minut později snížil střídající Wout Weghorst, který pak v 11. minutě nastavení také vyrovnal.

V rozstřelu argentinský brankář Emiliano Martínez chytil úvodní dva pokusy Nizozemců. Vítěznou penaltu dal jeho jmenovec Lautaro.

„Oranje“ prohráli po 19 zápasech poprvé od loňského června, kdy je v osmifinále mistrovství Evropy zdolali čeští fotbalisté. Proti Argentině neuspěli ani v semifinálovém penaltovém rozstřelu na světovém šampionátu 2014.

„Máme neuvěřitelnou touhu šampionát vyhrát. Proti Chorvatsku to bude nesmírně náročné. Dokázali, jak jsou dobří, když porazili Brazílii,“ citovaly agentury Messiho.

Utkání dlouho nenabídlo zajímavější akci. V 35. minutě se Argentina prosadila z první vážné šance. Messi našel nabíhajícího Molinu a obránce či záložník Atlética Madrid včas a úspěšně zakončil před dotírajícím stoperem Van Dijkem.

I po změně stran se čekalo na další příležitosti. V 63. minutě Messi z přímého kopu vystřelil nad. O osm minut později Dumfries fauloval na hranici vápna Acuňu a rozhodčí Lahoz nařídil pokutový kop. K němu se už potřetí na turnaji postavil Messi a podruhé nezaváhal. Desátým gólem za Argentinu na světovém šampionátu vyrovnal dosavadního národního rekordmana Batistutu. Zároveň mu jediná trefa schází na nejlepšího střelce v Kataru Francouze Mbappého, jeho klubového spoluhráče z Paris Saint-Germain.

Nizozemci přidali na tempu a po akci dvou střídajících hráčů se přiblížili na dostřel. Berghuis odcentroval a Weghorst se hlavičkou nemýlil. Střídající Luuk de Jong vzápětí vypálil do boční sítě. Následně se strhla na hřišti rozmíška mezi hráči, když Argentinec Paredes fauloval Akého a míč odkopl na nizozemskou střídačku.

Sudí Lahoz nastavil 10 minut a „Oranje“ se dočkali vyrovnávací trefy po jejich vypršení. Střídající Koopmeiners překvapivě z přímého kopu z výhodné vzdálenosti nevystřelil, ale zvolil přihrávku na Weghorsta. Toho neubránil Fernández a útočník istanbulského Besiktase překonal Emiliana Martíneze podruhé.

Ve druhém prodloužení Argentina vyvinula tlak. Nejprve ve vápně vystřelil střídající Lautaro Martínez, jenže stoper Van Dijk jeho střelu zastavil na roh. Fernándezova tečovaná střela skončila nad. Nizozemský gólman Noppert v závěru prodloužení vychytal střelu Lautara Martíneze z dálky i Di Maríovu zakroucenou střelu z rohu. Fernández pak z dálky napálil tyč.

Nizozemci neproměnili úvodní dvě penalty. Proti Van Dijkovi a Berghuisovi skvěle zasáhl gólman Martínez. Naopak Jihoameričané se z prvních tří pokusů nemýlili, včetně Messiho. Fernándezova neproměněná penalta ještě dala „Oranje“ malou naději, ale Lautaro Martínez nezaváhal a poslal svou zemi mezi nejlepší čtyři celky.

„Argentina je mezi čtyřmi nejlepšími týmy na světě, protože jsme ukázali, jak hrát každý zápas se stejnou touhou a nasazením,“ konstatoval Messi.

„Penalty jsme trénovali celý rok a pak je takhle zpackáme,“ litoval trenér Louis van Gaal. „Až dodneška všechno vycházelo. Bolí to hodně. Obzvlášť proto, že se zápas začal vyvíjet v náš prospěch,“ prohlásil Van Dijk.

Tagy:
tulipán Chorvatsko Brazílie Lionel Messi Argentina fotbal sport Mistrovství světa v Kataru 2022 nizozemská fotbalová reprezentace argentinská fotbalová reprezentace dramatická forma Lautaro Martínez Lionel Messi Katar Nahuel Molina Wout Weghorst Oranžská řeka