Drama v dole Jeroným na Sokolovsku. Muže při průzkumu strhla voda, je nezvěstný

Záchranné složky zasahují u dolu Jeroným.

Pátrání po muži v dole Jeroným

Záchranáři pátrají v historickém dole Jeroným na Sokolovsku po pohřešovaném muži. Podle policie ho strhla voda při průzkumu, jeho spolupracovník stihl utéct. Na místo dorazili potápěči i specialisté na záchranu lidí z USAR týmu. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala je u případu deset jednotek hasičů a vyhlášen je třetí stupeň požárního poplachu. Jsou tam i další složky záchranného systému včetně Báňské záchranné služby, která před 21:00 stabilizovala místo, kde hrozí poškození části dolu. Začalo odčerpávání vody z dolu, za hodinu čerpání klesla hladina vody o jeden metr, uvedl Kasal po 22:00. Místo události je podle něj ve štole zhruba 400 metrů od vstupu.

Na místě byl podle Kasala tým USAR pražských hasičů pro případ potřeby štěrbinových kamer a dalšího speciálního vybavení. „Byly propátrány všechny dostupné prostory, zbývá propátrat místo, které je zatopené vodou. Začíná nasazení čerpadel pro odčerpání zatopeného prostoru,“ uvedl Kasal po 22:00. Připraveni jsou na místě policejní potápěči. Další potápěči od báňské záchranné služby i od pražských hasičů jsou v případě potřeby připraveni na místo okamžitě vyjet.

ČTĚTE TAKÉ: Řidič se na Českolipsku propadl s autem pod led. Žádná nehoda, chtěl se klouzat, tvrdí svědek

Podle Michaela Runda, ředitele Muzea Sokolov, pod který důl Jeroným patří, byli na průzkumu dva pracovníci stavební firmy, která se o důl stará. „Zatím nevíme, co se přesně stalo, ale zřejmě se někde nahromadila při tání voda a ta se provalila do štoly. Jednomu z pracovníků se podařilo uniknout, dalšího voda asi odnesla,“ řekl Rund. Komplex historických štol je stovky metrů dlouhý a mnohé prostory nejsou stále prozkoumané. Extrémní počasí z minulých týdnů, kdy byla velká obleva a následně přišly silné mrazy, mohlo stabilitu chodeb narušit. To ale nyní není možné zjistit, upozornil ředitel sokolovského muzea.

„V dole Jeroným dnes prováděli dva muži v rámci svého zaměstnání průzkum, při kterém se protrhla stěna, ze které se začala valit voda. Jednoho z mužů strhla voda sebou, druhý dokázal utéct,“ popsala policie síti X.

Důl Jeroným je nemovitou kulturní památkou, která ukazuje hornickou činnost z období 15. a 16. století. V současné době je součástí krajského Muzea Sokolov, v turistické sezoně je přístupný i pro návštěvníky. Vstup do dolu je mimo oficiální cesty velmi omezený a velmi riskantní. Chodby dolu jsou velmi rozsáhlé a mají mnoho ramen.

Tagy:
voda pátrání Karlovarský kraj potapěči USAR tým Sokolov důl Jeroným Báňská záchranná služba