Řidič se na Českolipsku propadl s autem pod led. Žádná nehoda, chtěl se klouzat, tvrdí svědek

Řidič skončil s vozem v rybníce v Hradčanech na Českolipsku.

Řidič na Liberecku sjel s autem do rybníka

Řidič, který ve čtvrtek večer skončil s vozem v rybníce v Hradčanech na Českolipsku a na několik hodin zaměstnal záchranáře, se zřejmě chtěl projet s vozem po ledu. Tvrdí to očitý svědek, se kterým mluvil reportér CNN Prima NEWS. „To nebyla žádná nehoda, viděl jsem, že tam najel schválně, prostě se chtěl sklouznout po ledě,“ řekl krátce jeden z místních obyvatel s tím, že tak to popsal i policii. Ta ale zatím tuto verzi nepotvrdila.

Řidič SUV ale tloušťku ledu neodhadl, zhruba dvanáct metrů od břehu se s autem propadl do ledové vody. „Naštěstí se mu podařilo vylézt z potopeného vozidla ven střešním oknem. Jakým způsobem se s vozem do rybníku dostal, nyní šetříme,“ uvedla Dagmar Sochorová, krajská policejní mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: Šéf SNS Andrej Danko odjel od nehody. Se sloupem nelze sepsat pojistnou událost, brání se

Je dost možné, že řidič byl pod vlivem alkoholu, protože odmítl policistům orientační dechovou zkoušku i odběr krve. K tomu musel mít silnou motivaci, protože od začátku roku v těchto případech platí přísnější postihy – hrozí pokuta 75 tisíc a zákaz řízení až na tři roky (ještě vloni to bylo 50 tisíc a dva roky).

S oznámením nehody policistům zřejmě nijak nespěchal, protože než přijeli hasiči, stačila se na hladině vytvořit ledová krusta, která auto pod vodou doslova uvěznila. Záchranáři si přitom nemohli být jistí, jestli v autě někdo nezůstal.

„Po příjezdu na místo události jsme se dostali na úroveň vozidla s pomocí speciálního vybavení, suchých obleků pro práci na vodě, povolali jsme hasičské potápěče, kteří provedli další průzkum okolo vozidla a ve vozidle, zda-li se na místě nenachází další osoba,“ popsal náročný zásah v ledové tříšti velitel zásahu Jan Jech. V autě naštěstí nikdo další nebyl.

Hasiči pak museli vůz z ledu doslova vyřezat motorovými pilami a uvolnit na hladině cestu k jeho vytažení. K tomu si na místo přivolali vyprošťovací auto s navijákem kolegů z HZS Správy železnic. Celá akce trvala déle než tři hodiny, k úniku provozních kapalin do rybníka podle hasičů nedošlo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Výhrůžky smrtí, držení pod krkem i napadení strážníků. V nákupním centru v Brně řádili opilci

Tagy: