Dramatická záchrana v Praze: Senior ve svém bytě zkolaboval, do života ho vrátili policisté

Roli záchranářů si znovu vyzkoušeli pražští policisté z pohotovostní motorizované jednotky. Podařilo se jim vrátit do života 72letého seniora, který zkolaboval doma v bytě.

Policisté na místě na nic nečekali a zachovali se jako skuteční záchranáři. „Vydali jsme se do 1. patra, kde jsme klepali na dveře, a tam nám otevřela manželka poškozeného,“ popsala pro CNN Prima NEWS zasahující policistka Marijana Trkuljová. Pak se ihned pustili do práce.

VIDEO

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drama v Praze. Žena se topila ve Vltavě, zachránila ji mladá slečna. Záchranáři nešetří díky

Resuscitace byla náročná a dlouhá. Navíc situaci na místě policistům komplikovaly stísněné prostory. „Potom tam přijeli kolegové z hlídkové služby Prahy 4 a ti pomocí ještě jednoho kolegy odsunuli sedačku na stranu, abychom mohli pána lépe resuscitovat a dostat se do té správné polohy a poskytnout mu první pomoc,“ doplnila policistka. Zachránci opakovaně použili i automatizovaný externí defibrilátor.

„Pokud se s člověkem nezačne ihned pracovat, tak po pěti minutách nenávratně odumírají buňky mozku. I přestože máme dojezdové vzdálenosti těchto událostí do osmi minut, tak je to pořád o tři minuty déle. Proto je pro nás spolupráce s policií i s městskou policií v rámci tzv. First responder naprosto klíčová,“ upozornila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Díky rychlé reakci policistů, péči zdravotníků na místě a v nemocnici se jim společnými silami podařilo seniora vrátit zpátky do života. „Je to dobrý pocit, takhle někoho zachránit. Víte, že to může být něčí táta, děda. Byli jsme moc rádi,“ doplnila zasahující policistka Trkuljová.

Jenom za tento měsíc záchranáři v Praze využili pomoc policistů v rámci programu First Responder už třináctkrát.

Tagy: