Dramatická záchrana života na Zličíně. Senior náhle zkolaboval, pomohla kolemjdoucí

Záchrana seniora na pražském Zličíně

Záchrana muže na ulici

Česko obletěly autentické záběry ze záchranné akce, která se odehrála přímo na jedné z pražských ulic. Muž nečekaně zkolaboval a zastavilo se mu srdce. Blesková pomoc policistů a záchranářů mu zachránila život.

Policisté a záchranáři přispěchali na pomoc seniorovi, který bezvládně ležel na zemi na pražském Zličíně. Ještě předtím, než dorazili na místo, se mu náhle zastavilo srdce a zkolaboval. Vše viděla kolemjdoucí, která zavolala rychlou pomoc.

„Hlídky po příjezdu na místo neprodleně zahájily jeho resuscitaci. K té využili automatizovaný externí defibrilátor,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský. Resuscitace trvala několik dlouhých minut. V masáži srdce se vystřídali všichni zachraňující. „Dvaasedmdesátiletému muži byl následně nasazen přístroj Lucas, který v resuscitaci automaticky pokračoval. Následně policisté pomohli záchranářům muže naložit na nosítka a odvezli ho do sanitky,“ dodal Rybanský.

Nejde o ojedinělý případ

Pokud se člověku zastaví srdce, po pěti minutách začnou nenávratně odumírat mozkové buňky, uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. „Pokud by v tomto případě nedošlo k tak rychlému zásahu policistů a záchranářů, pokud by ho nezačali resuscitovat, tak by člověk zcela jistě zemřel. Cesta k uzdravení bude ještě dlouhá, nicméně v tuto chvíli se dá říct, že mu skutečně zachránili život,“ poznamenala Poštová.

K dalšímu muži, kterému se zastavilo srdce, spěchali strážníci a záchranáři na Václavské náměstí. Původně jeli prověřit oznámení o povalujících se opilcích. Jeden z nich ale bezvládně ležel na zemi a neměl žádný puls. Strážníci ho tak hned začali resuscitovat. Po několika minutách začal muž bez domova dýchat a naskočil mu i slabý puls. Záchranáři ho pak ve stabilizovaném stavu odvezli do nemocnice.

Tagy: