Dramatické záběry z osvobození rukojmích v Gaze. Střílelo se úplně všude, popsali Izraelci

Izraelská armáda zveřejnila záběry ze záchranné operace v Rafáhu

Izraelci osvobodili v Rafáhu dva rukojmí

Izraelská armáda v pondělí v Rafáhu na jihu Pásma Gazy osvobodila dva z rukojmích držených palestinským hnutím Hamás od loňského 7. října. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu akci ocenil a zopakoval, že k záchraně ostatních unesených povede jen další vojenský nátlak na Hamás a úplné vítězství nad ním. Záběry z dramatického zásahu pak zveřejnila stanice CNN. Osvobození rukojmích předcházely letecké údery na Rafáh, při nichž podle místních úřadů zemřelo sedm desítek lidí.

Izraelští vojáci v pondělí zachránili v Rafáhu Fernanda Marmana (61) a Louise Hara (70), kteří byli převezeni do izraelské nemocnice. Svůj relativně dobrý zdravotní stav přičítají tomu, že nebyli drženi v tunelech, ale v rodinném domě. „Můžu říct, že jsou velmi pohublí, ale aspoň že chodí. Myslím, že mají stále vysokou hladinu adrenalinu a teprve až za pár dní se uvidí, jak na tom jsou fyzicky nebo psychicky,“ řekl příbuzný zachráněného Loise stanici CNN.

Mluvčí armády Daniel Hagari uvedl, že záchrana rukojmích se připravovala „nějakou dobu“. „Když jsme se dostali k rukojmím Fernandovi a Louisovi, spali. Kryli jsme je vlastními těly. Uvnitř bytu se začalo střílet. Střelba přicházela odevšud, i z okolních domů,“ popsal Hagari pro CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinské Avdijivce hrozí kapitulace. Vybombardovanou pevnost obklíčila ruská armáda

Před akcí krátce po půlnoci začala armáda oblast bombardovat, podle Hagariho mířila na „teroristické cíle“ a zabila „mnoho teroristů“. Web ToI zveřejnil videozáznam, na němž jsou trosky domu, z něhož podle palestinských médií vojáci rukojmí zachránili. Věrohodnost těchto informací ale nelze ověřit. Záběry ze zásahu zveřejnila také americká CNN. Ozbrojené křídlo Hamásu uvedlo, že tři z osmi rukojmích, kteří byli zraněni při izraelských vzdušných úderech v předchozích čtyřech dnech, svým zraněním podlehli.

Záchranu rukojmích ocenilo sdružení příbuzných unesených, které zopakovalo, že je nutné co nejrychleji osvobodit i ostatní a využít k tomu „všechny možnosti“. Příbuzný jednoho ze zachráněných vyzval vládu, aby urychleně uzavřela dohodu o příměří, která povede k propuštění všech unesených. Rovněž rodiče izraelského vojáka, jehož smrt v Gaze armáda oznámila dnes, vyzvali vládu, aby zachránila i ostatní rukojmí, a to všemi prostředky včetně vyjednávání, aby oběti padlých nebyly zbytečné.

V Gaze od října padlo 229 izraelských vojáků. Netanjahu dlouhodobě tvrdí, že k propuštění rukojmích povede jen vojenský nátlak, a hodlá pokračovat ve válce až do úplného zničení Hamásu, což ale mnozí považují za nereálné.

Pondělní záchranná operace byla od října teprve druhou úspěšnou akcí armády, jež vedla k osvobození rukojmích z Gazy. Koncem října armáda osvobodila jednu vojačku. Už předtím Hamás propustil čtyři ženy a 105 rukojmích pak koncem listopadu během dosud jediného příměří, při kterém Izrael propustil i 240 palestinských vězňů. Hamás stále zadržuje na 130 lidí, z nichž nejméně 31 už nežije. Podle neoficiálních zdrojů je mrtvých mezi unesenými už pět desítek.

Válka v Gaze začala teroristickým útokem Hamásu na izraelské pohraničí, kde palestinští ozbrojenci 7. října zabili na 1200 lidí a 253 osob unesli. Izrael pak zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a pozemní operaci, což si podle úřadů ovládaných Hamásem vyžádalo dosud životy 28 340 Palestinců, z toho 164 za posledních 24 hodin. Většinou šlo o ženy, děti a mladistvé. Mluvčí izraelské vlády v pondělí uvedl, že armáda v Gaze zabila na 12 000 bojovníků Hamásu.

Tagy:
armáda nemocnice Izrael akce Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu vláda rukojmí Daniel Hagari Rafah