Ukrajinské Avdijivce hrozí kapitulace. Vybombardovanou pevnost obklíčila ruská armáda

Ukrajinský voják se kryje v Avdijivce po ruském útoku.

Bitva o Avdijivku

Již brzy by mohla skončit jedna z nejkrvavějších bitev ruské invaze na Ukrajinu. Okupační vojska Vladimira Putina doněckou Avdijivku téměř obklíčila. Krvavé boje mezi obránci a okupanty se přesunuly přímo do města. Z Avdijivky, kterou před válkou obývalo zhruba 30 tisíc lidí, nezbylo skoro nic.

„Ruské síly dobyly obytnou oblast v severní Avdijivce, těžké boje pokračují,“ oznámila o víkendu analytická stránka WarMonitor na sociálních sítích. Začátkem týdne pak bezpečnostní expert Julian Röpcke informoval, že se ruské obklíčení doněckého města dostalo do kritické fáze: „Šířka koridoru pro ukrajinské zásobování Avdijivky se smrskla na méně než pět kilometrů. Ukrajina musí buď udržet (lépe rozšířit) tento koridor, nebo by měla začít stahovat své jednotky.“

Rusko začalo vyvíjet silnější tlak na Avdijivku – ležící na frontové linii severně od Doněcku – počátkem roku 2023. Tehdy se zdálo, že ukrajinská obrana, která v tomto městě drtila jeden ruský konvoj těžké techniky za druhým, je prakticky neprolomitelná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové jsou krůček od dobytí důležitého města. Zachrání nás jen zázrak, přiznávají Ukrajinci

„Avdijivka je na boje zvyklá. Vytvořila si dostatečně vhodné obranné linie, aby zablokovala útočné operace ruských okupantů,“ konstatoval kdysi vojenský analytik Oleksandr Kovalenko. Ten mimo jiné upozorňoval na skutečnost, že Ukrajinci brání Avdijivku již od roku 2014. Boje s různou intenzitou tam probíhají 10 let.

V létě roku 2014 město nakrátko padlo do rukou proruských separatistů, kteří se Avdijivky zmocnili díky vojenské pomoci Moskvy. Ukrajinci však nad strategicky významnou pevností a „branou“ do okupovaného Doněcku brzy znovu získali kontrolu. V roce 2017 se u Avdijivky uskutečnila další ničivá bitva mezi ozbrojenými silami Ukrajiny a separatisty, kteří se s podporou Moskvy znovu (neúspěšně) pokusili město obsadit.

V únoru 2022 se do tohoto cíle naplno vložila ruská armáda. Obsazení Avdijivky tehdy bylo jedním z nejdůležitějších cílů Kremlu. Horká fáze bitvy o Avdijivku započala loni v říjnu, kdy ruské síly udeřily na sever, západ a jih od města obrněnými útočnými skupinami i vrtulníky s podporou dělostřelectva. Od poloviny října je Avdijivka pod trvalou ruskou palbou.

Brutálnější než bachmutský mlýnek?

I přes masivní ruské ztráty, které v určitém období – alespoň podle Kyjeva – překonávaly „bachmutský mlýnek na maso“, okupanti dosahovali nepatrných postupů. Začátkem února v Avdijivce propukly krvavé pouliční boje. Město, v němž bývala největší koksovna v Evropě, bylo kvůli masivnímu ostřelování a bombardování z 95 až 98 procent zničeno. Tyto údaje vyplývají ze zpráv, které poskytl šéf Doněcké oblasti Vadym Filaškin.

„Rusko shazuje na Avdijivku 40 těžkých bomb každý den. Ukrajina potřebuje prostředky pro boj s ruskou vzdušnou převahou, a to co nejdříve,“ naléhal na sociální síti X uživatel Dmitri – analytik estonského původu, který se kromě jiného věnuje překladům ukrajinských či ruských videí do angličtiny.

Před válkou žilo v Avdijivce asi 30 tisíc obyvatel. Po roce války zůstalo ve městě zhruba 200 civilistů, odhadoval tehdy velitel tamní vojenské správy Vitalij Barabaš. Nyní už v ruinách a troskách přežívá pouze hrstka ukrajinských obyvatel. Ti většinu svého času tráví ve sklepě. Často se jedná o starší lidi, kteří i přes naléhání ukrajinských úřadů nechtějí Avdijivku opustit.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko Donbas Doněcká oblast Avdijivka Dmitri