Šokovaní lidé na pláži sledovali zápas muže se žralokem. Dramatický boj zachytilo video

Žralok písečný

Pobřeží kolem New Yorku zaplavili žraloci

Šokující pohled se naskytl lidem na pláži Fire Island u Long Islandu v New Yorku. Muž za ocas vytahoval z vody žraloka, kterého nedopatřením ulovil. Zvíře se však vzpouzelo a hrozilo, že zachránce zraní. Přesto se ho pokoušel osvobodit. Někteří lidé se ale domnívají, zřejmě i kvůli nedávným útokům mořských predátorů, že chtěl rybář zvířeti ublížit.

Pokojné rybaření se během chvíle změnilo v záchranou akci. Podle Emily Murrayové, která se v dané chvíli nacházela na pláži Smith Point, muž žraloka chytit nechtěl. „Rybařil a žraloka chytil náhodou,“ uvedla pro web New York Post. Muž se následně pokoušel zvíře osvobodit.

Rybář tahal žraloka za vlasec, kvůli příboji se však zvíře neustále zmítalo. Několikrát to vypadalo, že se osvobodilo a hrozilo, že by mohlo ublížit i samotnému zachránci. Jenže ten nadále přitahoval predátora blíže k sobě. Lidé, kteří akci přihlíželi, byli v šoku.

Útoků přibývá

Důvodem byl fakt, že se rybář snažil žralokovi pomoci jen kousek od místa, kde minulý měsíc dravci napadli dva lidi. Úsilí nakonec přineslo ovoce a muži se podařilo zvíře za ocas vytáhnout na břeh. Video končí momentem, kdy rybář volá na ženu, aby mu přinesla kleště.

Podle fotografií, které svědci pořídili chvíli po konci natáčení, na pomoc rybáři přispěchal další muž. Společně žraloka vysvobodili a vypustili zpět do vody. Uživatelé na sociálních sítích se shodují, že zachránce ulovil žraloka písečného. Ten je považován za neškodného, uvádí web Daily Mail.

Ačkoliv se muž snažil zvířeti pomoci, někteří jeho jednání nechápou. „Nechte chudáka žraloka na pokoji. Žralok byl ve svém přirozeném prostředí. To my lidé jsme monstra,“ vzkázal jeden z uživatelů. Jiní ho však uklidňovali a rybáře se zastávali. „Podle štípacích kleští hádám, že se ve skutečnosti snažil odstranit rybářský háček. Byť video může budit dojem, že měl zlé úmysly,“ uvedl jiný uživatel.

Zvíře se nakonec podařilo vrátit zpět do vody, a ačkoliv se má jednat o neškodný druh, lidé mají obavy. V červenci zažili hned dva útoky, a to žraloka tygřího. 3. července zvíře napadlo plavčíka, o deset dní později další žralok zaútočil na surfaře. Přesto, že jsou útoky žraloků u Long Islandu vzácné, za poslední dva roky jich bylo evidováno více než za předchozí desetiletí.

Tagy: