Dramatický zásah v USA nepřežil první robopes. Zachránil policisty, pálil po něm útočník

Policejní zásah nepřežil v Americe první robopes

Robopes nepřežil policejní zásah v USA

Policejní zásah nepřežil v Americe první robopes. Čtyřnohý pomocník strážců zákona v Massachusetts svým železným tělem zachytil kulky, které by jinak mohly zranit policisty. Stal se tak pro ně hrdinou, se kterým se ale museli rozloučit.

Psí roboti mohou zabránit krveprolití v nebezpečných situacích, tvrdí massachusettská státní policie. Začátkem března si to strážci zákona vyzkoušeli na vlastní kůži. K zásahu s sebou vzali i Roscoeho – čtyřnohého robota na dálkové ovládání.

ČTĚTE VÍCE: Český gangster, který se stal globálním postrachem. Co stálo za jeho útěkem z vily?

„V tomto případě šel do domu robotický pes jako první,“ uvedl policista John Ragosa. Pomocí kamery měl lokalizovat podezřelého. Ozbrojeného muže našel ve sklepě. Ten ho srazil k zemi, pes se ale znovu postavil na nohy a následoval podezřelého po schodech nahoru. V tu chvíli však policisté ztratili s robopsem spojení.

Útočník totiž robotické zvíře třikrát střelil. Dvakrát do končetin a jednou do těla. Robopes se tak zásahovému týmu velmi osvědčil. Bez něj by mohl mít zákrok mnohem dramatičtější průběh. „Vychytal náboje, které by bez něj zřejmě schytal někdo z nás,“ poznamenal Ragosa.

Pro Roscoeho to byl ale poslední zásah. Skončil zpátky u svého výrobce. Ten odstranil kulky a robotického psa si nechal k výzkumu. Policisté doufají, že snad brzy dostanou náhradu. „Je to skvělý pomocník. Umí jít nahoru, otevírat dveře, automaticky zvedat předměty,“ popsal zasahující policista  s tím, že nákup robotických psů financují z grantu na podporu vnitřní bezpečnosti. Tyto technologické nástroje mohou před hrozbou střelby chránit i skutečné psovody a jejich psy.

Robopsi už tak nejsou jen otázkou budoucnosti. Využívat je začínají i policisté v dalších zemích. Například v Malaze vám takový pes s majáčkem na hlavě a řadou senzorů může například udělit pokutu za přestupek – umí totiž i mluvit.

Tagy: