Vejce zdražují, nepomohlo ani snížení DPH u potravin. V Polsku o moc levnější nejsou

Vejce v obchodech podražily.

Vejce v obchodech zdražují

Vejce zdražila, v obchodech se prodávají i o několik korun dráž. Na jejich cenu nemělo vliv ani snížení DPH u potravin. Na vině může být zimní sezóna, kdy slepice snáší míň vajec. Levněji už nenakoupíte ani v Polsku.

Průměrná cena jednoho vejce v českých obchodech je aktuálně asi čtyři koruny a 40 haléřů. Sehnat balení deseti kusů za míň než 46 korun je poměrně náročné. Oproti konci roku cena značně poskočila. Podle Českého statistického úřadu jsme na konci prosince za jedno vejce zaplatili průměrně 3 koruny a 70 haléřů.

ČTĚTE TAKÉ: Nákupy v Polsku přestávají být tak výhodné. Za kterými potravinami už za hranice nejezdit?

Před svátky byla vejce kvůli pečení cukroví navíc téměř všude v akci a dala se sehnat i pod tři koruny za kus. Nižší ceně nepomohlo ani snížení DPH u potravin, která 1. ledna klesla o tři procenta.

Jedním z důvodů zdražení může být zimní sezona. V zimě totiž slepice snášejí méně vajec. „Máme zhruba 20 slepic, teďka nám snáší 6 a v létě 15 nebo více,“ porovnal pro CNN Prima NEWS jeden z chovatelů.

Zatímco obchody ceny mění každou chvíli, u lokálních chovatelů slepic se částka běžně nehýbe. Deset domácích vajíček koupíte průměrně za 60 korun. Levnější vejce Češi neseženou už několik týdnů ani v Polsku. 10 vajec tam vyjde přibližně na 50 korun a více.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Znalci hub mají žně, i v zimě se dají najít chutné druhy. Expert řekl, na co si dát pozor

Tagy: