Nákupy v Polsku přestávají být tak výhodné. Za kterými potravinami už za hranice nejezdit?

Srovnání cen potravin v Česku a Polsku

Ceny potravin v Polsku a v Česku

Nižší DPH na potraviny promítli čeští obchodníci do cen zatím jen částečně. V Polsku přitom na některé druhy potravin dál platí nulová daň. Štáb CNN Prima NEWS tak opět vyrazil na nákupy do českých i polských supermarketů, aby zjistil, kde je co levnější.

Podle Čechů, kteří do obchodů v Polsku zamířili, se nákup u našich sousedů stále vyplatí: „Určitě, proti našemu obchodu hodně,“ uvedla jedna z dotazovaných zákaznic. „Vyplatí, a to nejen cenově, ale i kvalitou,“ zhodnotil jiný nakupující.

ČTĚTE TAKÉ: Firmy se mají rvát o zákazníka, míní ekonomové. Nastínili kroky vedoucí ke zlevnění potravin

Výrazně levněji než u nás vyjdou v polských supermarketech mléčné výrobky. Rozdíl v cenách je mnohdy téměř 50 %, například u tučného mléka nebo pomazánkového másla. Ceny ovoce, zeleniny a pečiva už jsou ale v Polsku a Česku téměř srovnatelné.

„Je tady levně, ale všechno ne tolik,“ podotkla další z nakupujících z Polsku. „Záleží, co je v akci. I u nás se už dá někdy nakoupit levněji,“ dodala další.

„V posledním půlroce znatelně oslabila koruna vůči polskému zlotému. A to oslabení je kolem 14 procent. Po přepočtu do korun už ty ceny v Polsku tak výhodné nejsou,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Zatím se ale za polskými hranicemi rozhodně vyplatí nákupy masa a masných výrobků. Třeba párky jsou v Polsku o polovinu levnější než u nás. A na kile kuřecích prsou se dá ušetřit až 155 korun.

V polských obchodech jsou navíc velmi časté slevové akce, kdy při nákupu více kusů zboží dostane zákazník množstevní slevu nebo dokonce produkt zdarma.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Místo olivového oleje prodávaly obchody odpad. Inspektoři popsali hrůzu na českých pultech

Tagy: