Drogy, alkohol a covid. Od ledna došlo v metru k 65 útokům proti strážníkům

Fyzické útoky v městské hromadné dopravě jsou stále častější. Agresoři napadají cestující i řidiče a hněv často obrátí i proti zasahujícím strážníkům. Policisté hledají například útočníka, který napadl dva řidiče linkového autobusu v Říčanech u Prahy. Pátrání je ale už déle než měsíc bezvýsledné.

Nálada ve společnosti není úplně dobrá. Lidé jsou agresivní...

Zranění v obličeji si odnesli dva řidiči linkového autobusu. Pěstmi je zbil cestující. Útoku měla předcházet slovní rozepře. Agresora policisté hledají a zveřejnili fotografie z pouličních kamer.

Šedesát pět fyzických útoků proti strážníkům. Takové číslo eviduje pražská městská policie za roky 2018 a 2019 jen v pražském metru. Stejný počet napadení počítají strážníci i letos, a to za prvních deset měsíců. „Ta nálada ve společnosti není úplně dobrá. Lidé jsou agresivní, podráždění a občas i banální situaci dokáží přeměnit v takto dramatickou chvíli,“ dodala Seifertová. Často také útočí ti, kteří jsou pod vlivem alkoholu nebo drog.

V pražské hromadné dopravě jsou fyzické nebo slovní útoky na každodenním pořádku. „My samozřejmě školíme naše řidiče, jak se v takových situacích chovat, mají možnost také stisknout červené tlačítko tíseň, díky kterému si mohou přivolat policii nebo dispečink,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Praha Aneta Řehková.

Příběhů, u kterých museli policisté zasahovat, je nespočet. „Jednoho cizince jsme takhle budili na stanici Spojovací. Po několika okamžicích se jeho nálada začala dostávat jakoby do agresivní polohy, odmítnul s námi spolupracovat, pak na nás zaútočil,“ vzpomínal jeden ze strážníků hlídkové služby.

„Jeden z nejbrutálnějších útoků v metru v historii strážníků byl, když jeden muž bodnul do krku policistu, který se snažil ochránit ženu před obtěžováním,“ zavzpomínala mluvčí městské policie Irena Seifertová. Zraněný pak skončil v nemocnici.

Tagy: