Hvězda Krimi zpráv Michal Janotka slaví 38. narozeniny. Letos je to něco absolutně jiného

Oblíbený brněnský reportér a moderátor Krimi zpráv Michal Janotka má za sebou těžký rok. A to jak po pracovní stránce, kdy se podílel na startu zpravodajského kanálu CNN Prima NEWS i náročném informování o pandemii, tak i osobní. Zažil těžký rozchod, ze kterého se postupně dostával. A příliš si neužije ani narozeniny, které připadly na druhý den takzvaného lockdownu.

„Narozeniny určitě ještě slavím, zatím,“ směje se Michal Janotka, kterému je dnes 38 let. Každoročně je slavil v rodinném kruhu s nejbližšími a i s některými kolegy z práce. „Zašli jsme na večeři, dali si přípitek, sfoukl jsem svíčky na dortu a dostal dárky, taková ta klasika. To letos bohužel nepůjde,“ říká Janotka, který se s pandemií potýká každý den i při natáčení reportáží s kriminální tematikou.

„Letos je to něco absolutně jiného, nového. Něco, co ještě nikdo z nás v takové míře v podstatě nikdy nezažil. S rodiči se teď raději nevidíme, snažím se, aby byli v kontaktu s co možná nejméně lidmi. Jejich zdraví je pro mě to nejdůležitější,“ říká skromně.

Restaurace a bary jsou navíc stejně zavřené, poznamenává. „Na druhou stranu ale můžu prozradit, že taková menší, soukromá, bude doma, a to ve dvou,“ usmívá se Michal Janotka. S kým bude slavit, to ale s šibalským úsměvem prozradit nechtěl.

V tak v těžké době, jakou všichni aktuálně prožíváme, je třeba si zlepšovat náladu. Michalovi pomáhá sport, o čemž vypovídá jeho vypracovaná postava. „Já si čistím hlavu a zlepšuji náladu sportem. Nedávno jsem se fotil, jak cvičím. Chtěl jsem tím všechny motivovat, že se to dá zvládnout klidně i doma. Baví mě to, a to jak v Praze, tak i v Brně. Navíc se snažím každý den ráno chodit běhat 10 kilometrů na školní hřiště, které mám v Brně v podstatě za domem,“ popisuje Michal Janotka.

Krimi zprávy se musí naplnit, koronavirus nekoronavirus

Do toho ale stíhá i plné pracovní nasazení. „Je to teď všechno náročnější. Krimi zprávy, které se vysílají každý všední den, se prostě musí naplnit, koronavirus nekoronavirus. Ale myslím si, že je určitě důležité si udělat čas i pro sebe. Tělo, mysl i naše imunita nám poděkují,“ myslí si.

Kvůli koronaviru se mu dost změnil i právě pracovní režim. Jako moderátor je v týmu A, kolegové moderátoři Václav Janata a Ondřej Pořízek v týmu B. Střídají se po týdnech. Oba týmy, včetně dalších rozdělených reportérů, se za žádnou cenu nesmějí potkat. „Riskovali bychom totiž chod nejen celé krimi redakce. Náročné to je, ale stěžovat si nemůžeme, musíme to prostě zvládnout,“ míní.

Uvědomuje si ale, že současná situace je výjimečná „Snažím se být určitě optimista, nicméně si uvědomuji, že situace rozhodně není lehká a v řádu týdnů to nebude lepší, možná bohužel právě naopak. Obrovský respekt, uznání a velký dík mají všichni v první linii, lékaři, sestřičky, ošetřovatelé, policisté, hasiči, záchranáři, ale i prodavačky a další, je jich opravdu hodně,“ říká.

Podle něj teď musíme být vytrvalí. „Světlo na konci tunelu určitě vidím a doufám, že příští jaro se už jakž takž vrátíme do normálu. Do té doby nás ale ještě čeká těžká cesta a všichni teď prostě musíme zatnout zuby a vydržet,“ uzavírá Janotka.

Tagy: