Drogový skandál před oslavami Alžběty II. Policie zatkla elitní vojáky z královniny stráže

Měli se zúčastnit průvodu k platinovému jubileu vlády královny Alžběty II., místo toho je zadržela policie. Šestice elitních vojáků z ochranky britské panovnice čelí podezření z obchodování s kokainem a lichvářství. O incidentu informoval britský deník The Sun.

Skupina elitních vojáků byla zadržena ve středu během razie v kasárnách v Hampshire, Berkshire, Severním Walesu a Severním Irsku. Podle informací deníku The Sun se policie na tuto akci připravovala měsíce. „V rámci plánované operace zatkla královská vojenská policie šest vojáků z irské Gardy a veterána stráže Coldstream Guards pro podezření z obchodování s drogami a trestných činů půjčování a praní špinavých peněz,“ uvedl mluvčí armády.

„Armáda netoleruje žádný druh nezákonného nebo podvodného chování. Nadále to není vhodné komentovat,“ doplnil.

Členové královské stráže jsou z celého incidentu v šoku. „Nepřišlo žádné varování. Akorát nám řekli, že operaci plánovali několik měsíců,“ uvedl zdroj z kasáren. „Přišli jako DEA (Úřad pro potírání drog) a vykopli dveře. Nebyla to jen kasárna. Prohledávali i domy vojáků mimo základnu. Byl to pro nás obrovský šok,“ doplnil zdroj. Dva podezřelí zůstávají ve vazbě, zbylá čtveřice byla propuštěna na kauci.

Irská Garda přitom stojí v čele tradičního průvodu Trooping the Colour v centru Londýna, který proběhne už příští týden u příležitosti oslavy 70 let panování královny Alžběty II. Už teď je ale jasné, že se šestice podezřelých přehlídky rozhodně nezúčastní.

Není to poprvé, co se osobní stráž britské panovnice dostala do hledáčku policie. Před dvěma lety byl jeden z jejích osobních strážců zatčen poté, co po něm zbyl tajemný bílý prášek na toaletách jednoho z nejstarších paláců v Londýně. Tyto prostory využívala pouze královnina ochranka.

Vyšetřování ukázalo na jednoho z mužů z Coldstream Guards, což je nejstarší pluk v britské armádě. Policie prohledala bodyguardovo auto i jeho pokoj, a našla mezi jeho věcmi neuvěřitelných devět pytlíků kokainu a ketaminu. Muž byl ihned zatčen královskou vojenskou policií, a do ukončení vyšetřování byl odvolán ze všech ceremoniálních povinností.

Tagy:
drogy armáda policie vyšetřování kokain britská královská rodina oslavy Alžběta II. princ Harry Meghan Markle zatčení lichva královská rodina ochranka The Sun Britská královská rodina William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Princ Philip, vévoda z Edinburghu