Dron zachytil sériového žháře během činu. Muž po stroji házel kameny, pak ujel na motorce

Podezřelého žháře natočil v Kalábrii dron.

Podezřelého žháře natočil v Kalábrii dron

Italské úřady v Kalábrii zveřejnily záběry, na kterých se pohybuje muž rozdělávající oheň v lese, přičemž se následně snaží ujet z místa činu na motorce. Tamní policie věří, že jde o sériového žháře, který stojí za řadou dalších ničivých požárů v oblasti. Hasiči se kvůli nim prakticky od začátku července nezastavili. K dopadení údajného pachatele pomohla armáda dronů čítající třicet kusů.

Strážci zákona se v italské Kalábrii rozhodli při pátrání po pachateli nasadit moderní techniku, konkrétně v tomto případě šlo o jeden z používaných dronů s termovizí a kamerou s vysokým rozlišením. Zvolená taktika slavila úspěch. Sledovací zařízení ze vzduchu detekovalo tepelnou anomálii a postavu prchající před vznikajícím požárem na motorce, informoval web CBS News.

ČTĚTE TAKÉ: Stav nouze platí na celém Rhodu. Administrativní krok, reagují cestovky

Zveřejněné záběry ukazují, jak se podezřelý muž snaží pomocí kamenů dron shodit a následně se dá na útěk. Policisté ho ze vzduchu sledovali až na odlehlý statek, kde poté zadrželi 47letého obyvatele. Podle zmíněného serveru nejde o žádného svatouška, za sebou už má drobné zločiny.

„Kalábrie je civilizovaný region, ale má také několik imbecilů, kteří chodí zapalovat lesy, jako je tento žhář, kterého jsme nyní chytili,“ okomentoval krajský guvernér Roberto Occhiuto dopadení nebezpečného recidivisty a dále poznamenal, že snad pochází z jeskyně.

S dopadením žhářů pomáhá v regionu na 30 létajících strojů, které dění na zemi monitorují. Occhiuto pak doplnil, že jen za loňský rok bylo díky nim zadrženo 22 podezřelých. „Letos jsme ještě zvýšili jejich počet, protože nejlepším způsobem, jak bojovat s požáry, je bojovat s hloupostí těch, kteří ničí životní prostředí,“ uvedl podle Sky News guvernér.

Že v oblasti Středozemního moře často hoří, není výjimečné. Vedle žhářství má na plameny vliv i třeba počasí, zejména rekordní vysoké teploty, a silný vítr. Jen v Itálii si oheň za tento měsíc vyžádal čtyři oběti, zdecimoval tisíce akrů olivových hájů a na Sicílii dočasně uzavřel i některá letiště. Řeckem se dokonce prohnalo malé tornádo a vzplál muniční sklad.

Tagy: