Dron zasáhl tanker u Kerčského průlivu. Loď s ruskou vlajkou dodávala letecké palivo do Sýrie

Ukrajinci s Rusy bojují i ve vodě. V akcích jim pomáhají námořní drony, které si sami navrhli a vyrobili.

Námořní dron zasáhl v noci na sobotu ruský tanker plující v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Stroj je poškozen a podle některých zdrojů nemůže samostatně dále plout. Informovaly o tom například agentury Ukrinform a TASS. Podle zdrojů agentury Interfax-Ukrajina a ukrajinské redakce BBC stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU. Kyjev se zatím oficiálně k útoku nevyjádřil.

V noci na dnešek podnikla Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) společně s námořnictvem speciální operaci, při které odpálila tanker Ruské federace SIG přepravující palivo pro ruskou armádu, sdělily agentuře Interfax-Ukrajina zdroje z tajné služby. Ty zároveň tvrdily, že akci provedly v ukrajinských teritoriálních vodách. Podle zdroje BBC ukrajinská tajná služba a námořnictvo použily námořní dron a 450 kilogramů TNT.

ČTĚTE TAKÉ: Provokace Minsku? Polsko přesouvá armádu k hranicím. Neváháme a zbraně použijeme, varuje

Ukrinform dříve uvedl, že zasažený tanker SIG údajně dodával letecké palivo z Ruskem anektovaného poloostrova Krym do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA. Nejedná se o civilní plavidlo, takže spadá pod zákaz ukrajinského ministerstva obrany ohledně přepravy vojenského nákladu, píše ukrajinská tisková agentura. Tanker podle ní v oblasti kotvil po připlutí z Turecka.

Ruská státní agentura TASS s odvoláním na ruské úřady píše, že tanker napadla ukrajinská strana a utrpěl trhlinu v oblasti strojovny. K úniku paliva nedošlo, plavidlo je na hladině, uvádí tato agentura. K tankeru podle ní připluly dva remorkéry, které se do oblasti přesunuly z ruského černomořského přístavu Novorossijsk. O poškození lodi informuje také ruská agentura Interfax, podle níž bylo na palubě 11 lidí a nikdo nebyl zraněn.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Agentura Reuters poznamenala, že Spojené státy uvalily sankce na tento tanker a jeho majitele – petrohradskou společnost Transpetročart – v roce 2019 za zásobování ruských sil v Sýrii leteckým palivem. Na sociálních sítích se objevily fotografie ukazující poškození plavidla, které bylo zčásti zatopeno, a to včetně strojovny.

Reuters dříve informoval o explozích, které bylo slyšet poblíž Krymského mostu, jenž spojuje anektovaný ukrajinský poloostrov s pevninským Ruskem. Zřejmě souvisely s útokem na tanker. Most poškozen není, provoz na něm byl ale na několik hodin přerušen.

Ukrajinská tajná služba SBU o den dříve uvedla, že v noci na pátek při speciální operaci u ruského černomořského přístavu Novorossijsk zasáhla ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak, které vážně porušila trup a plavidlo proto nemůže provádět bojové úkoly. O útoku dvou ukrajinských námořních dronů na novorossijskou námořní základnu dříve informovalo ruské ministerstvo obrany, o škodách se však nezmínilo a tvrdilo, že se ukrajinský útok podařilo odvrátit.

Tagy:
Ukrajina Sýrie Krym USA Rusko Kerčský průliv Most přes Kerčský průliv Novorossijsk Ukrinform