Provokace Minsku? Polsko přesouvá armádu k hranicím: Neváháme a zbraně použijeme

Polské tanky PT-91 Twardy na cvičení Spear 2022. Tyto stroje mělo Polsko dodat Ukrajině.

Běloruská hranice

Polsko přesouvá část své armády k běloruským hranicím, a to včetně bojových vrtulníků. Reaguje na běloruské narušení polského vzdušného prostoru dvěma vrtulníky. Minsk popřel, že by k něčemu takovému došlo. Na běloruské tlaky reaguje i Litva či Lotyšsko, které chce urychlit stavbu hraničního plotu.

Polské bitevní vrtulníky, které se přesouvají blíže k hranicím, budou rozmístěny na dvou místech v režimu okamžité reakce. Jsou tedy v plné bojové pohotovosti. Není pochyb, že jde o polskou reakci na běloruské provokace z posledních dnů.

„Tito piloti (vrtulníků) se mnou byli v Afghánistánu a Iráku. Pokud se stane něco znepokojujícího, nebudou váhat s použitím zbraní,“ potvrdil inspektor vrchního velitelství polských ozbrojených sil Marek Sokolowski.

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil kroky Minsku za spiknutí, za nímž stojí prezidenti Ruska a Běloruska – Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko. „Jejich cílem je způsobit destabilizaci i nejistotu a zasít chaos. Doufají, že se ukáže slabost východního křídla NATO,“ řekl Morawiecki agentuře AP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podivná ukrajinsko-polská roztržka. Jako krize manželů v jinak harmonickém vztahu

A jak reagovalo běloruské vedení? „V poslední době jsem slyšel, že se Polsko rozzlobilo kvůli jednotce sta lidí, která sem přišla. Oddíly vagnerovců se sem nepřestěhovaly. A pokud ano, tak pouze proto, aby se jejich členové podělili o bojové zkušenosti. Musím cvičit vlastní armádu,“ sdělil novinářům prezident Lukašenko.

Také Lotyšsko upozorňuje na běloruské provokace. Například přes město Dagda, které se nachází asi dvacet kilometrů od běloruské hranice, nyní přechází vojáci lotyšské armády, podle místních obyvatel se přesouvají blíž k hranici. Tamní vláda také urychlí stavbu plotu.

Šéf lotyšských pohraničníků Guntis Pujāts dokonce přiznává útoky na lotyšskou infrastrukturu. „Běloruské služby neomezují své aktivity. Naopak se podílejí na poškozování lotyšské infrastruktury, aby zajistily nelegální vstup migrantů do Lotyšska. Máme různé zprávy a signály, které ukazují, že existuje běloruská touha situaci vyhrotit,“ uvedl v tamní televizi.

Podle lotyšských služeb chce Bělorusko prostřednictvím ilegálních migrantů vytvořit stejný tlak na pobaltskou hranici, jako to už přes dva roky dělá proti Polákům.

Tagy: