Drulák: Stává se z nás periferie. Pokud střední Evropa nespojí, budou za nás rozhodovat jiní

Petr Drulák, politolog a bývalý český velvyslanec ve Francii

Drulák a Nacher o střední Evropě

Česko a státy střední Evropy se stávají pouhou periferií západní Evropy a pokud se nespojí, aby vytvořily silný geopolitický celek, hrozí, že za ně bude rozhodovat někdo jiný. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to řekl politolog Petr Drulák. S tím souhlasil poslanec Patrik Nacher (ANO), který připomněl specifické zájmy těchto zemí.

Renesance myšlenky jednotné střední Evropy podle Druláka souvisí s nespokojeností s postavením těchto států. „Stáváme se pouhou periferií západní Evropy. Pokud nebudeme silným geopolitickým subjektem, hrozí, že za nás budou rozhodovat jiní,“ řekl Drulák.

ČTĚTE TAKÉ: Sociopat, magor, prasárny. Schůze k platům se zvrhla v přestřelku mezi Babišem a Michálkem

S tímto názorem souhlasil i Nacher, podle kterého mají země střední Evropy v řadě věcí odlišné zájmy než ostatní. „Můžeme se podívat na evropskou energetickou politiku alias Green Deal. My nemáme moře, nefouká nám tu vítr a moc nesvítí sluníčko. Objektivně tu panují zcela jiné podmínky a musíme bojovat například o jádro, které nám přijde naprosto přirozené, ale zbytek Evropy to neví,“ řekl Nacher.

Podle Druláka by Visegrádská skupina mohla sloužit jako základ pro širší kooperaci států. V současné době ale podle něj nefunguje dobře. „Ty čtyři státy nestačí. Chtělo by to zapojit více zemí, i například z dunajského prostoru, třeba Rakousko. Pak by šlo o celek se 100 miliony obyvateli, což by bylo více, než kolik má Německo. Problém ale je, že Visegrád se v současné době rozkládá kvůli odlišným postojům jednotlivých vlád,“ dodal Drulák.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: ODS, TOP 09 a lidovci chtějí jít do sněmovních voleb společně. Lídři podepíší memorandum

Tagy: