Sociopat, magor, prasárny. Schůze k platům se zvrhla v přestřelku mezi Babišem a Michálkem

Čtvrteční mimořádná schůze poslanců ohledně platů politiků se zvrhla ve slovní přestřelku Andreje Babiše (ANO) a Jakuba Michálka (Piráti).

Poslanci se přeli o zvýšení platů politiků

Čtvrteční mimořádná schůze poslanců ohledně platů politiků se zvrhla ve slovní přestřelku. Od řečnických pultů se do sebe pustili šéf hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Pirátů Jakub Michálek. Babiš pirátského poslance nazval „magorem“ nebo „sociopatem“. Předsedající schůze Olga Richterová (Piráti) ho za to několikrát pokárala a hrozila vyvedením z jednacího sálu.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek uvedl, že žádný konkrétní návrh zákona předmětem mimořádné schůze není, a označil ji proto za ztrátu času a mrhání penězi na provoz Sněmovny. Zmrazení platů, které chtějí ANO a SPD, podle něj povede v budoucnu ke skokovému nárůstu platů politiků. Možností by bylo stanovit jejich horní hranici nebo omezit finanční náhrady na dopravu a reprezentaci.

ČTĚTE TAKÉ: Sněmovna schválila schodek na příští rok. Je nereálný, ale papír snese vše, glosoval Kalousek

Michálek navíc zkritizoval hnutí ANO za kumulovaní funkcí, které původně odmítalo. Například poslanec a předseda sněmovního zahraničního výboru Richard Brabec (ANO) je zároveň hejtmanem Ústeckého kraje. Opoziční hnutí vyzval, aby transparentně zveřejňovalo platy svých členů. „Potom byste mohli důvěryhodně kritizovat, jak jsou odměňováni zastupitelé v jiných politických stranách,“ namítl Michálek.

Babišova kritika platů politiků navíc, jak řekl Michálek, není na místě. Šéf ANO podle něj od státu „inkasoval miliardy“ na dotacích a zakázkách pro Agrofert. „Domnívám se, že nemá vůbec žádný kredit, aby školil v elitářství,“ uvedl poslanec Pirátů.

Babiš následně označil Michálka kvůli jeho výpadům vůči ANO za „sociopata“, za což ho pokárala předsedající schůze Olga Richterová (Piráti). „Vy jste blázen, vy jste normální magor,“ vzkázal Babiš Michálkovi, kterého obvinil z posedlosti opozičním hnutím. Michálek naopak obvinil ANO, že se vůči jeho přítelkyni dopouští přes spřátelená média „prasáren“, za což byl také napomenut. „Močíte na velvyslanectví a jste zhulenej,“ vzkázal Babiš Michálkovi.

Mimořádnou schůzi o platech politiků nechalo svolat opoziční hnutí ANO, které prosazuje zmrazení platů zákonodárců, členů vlády či prezidenta. Očekává se však, že sněmovní jednání konkrétní výsledek nepřinese.

Návrh programu svolané schůze Sněmovna v podvečer schválila. Výsledek hlasování překvapil i opozici. Nyní se budou moci zapojit do debaty všichni poslanci, nejen řečníci s právem přednostního vystoupení. Plénum bude moci hlasovat i o případných usneseních.

Pro schválení programu hlasovalo 78 poslanců z opozičních hnutí ANO a SPD. Ke kladnému výsledku stačilo 76 hlasů. Poslanci koaličních stran ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 hlasovali proti, popřípadě se hlasování zdrželi. Počet těchto hlasů k zamítnutí programu nestačil.

Nastavením platů zákonodárců, členů vlády, prezidenta či soudců se musejí politici znovu zabývat v souvislosti s květnovým verdiktem Ústavního soudu, jenž zrušil s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku.

Vláda doručila do Sněmovny novelu, podle níž by příští rok vzrostly platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o téměř sedm procent. Zmrazení podporují opoziční hnutí ANO nebo SPD.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Skandál a nemravnost, říkají experti o platech politiků. Žábou na prameni jsou soudci, má jasno Korecký

Tagy: