Drzí zloději na videu odnesli obraz přímo z výstavy. Umělec nabídl odměnu za jejich dopadení

Dvojice zlodějů okradla pop-artového umělce Josefa Rataje o obraz za více než 100 tisíc korun. S plánem si moc hlavu nelámali. Prostě přišli do výstavních prostor a v rychlosti zmizeli i s malbou. Za jejich dopadení slíbil Rataj odměnu. Poznáte je?

Bezpečnostní kamera zachytila zloděje zrovna ve chvíli, kdy mizeli i s obrazem. Jeden z nich se pokusil maskovat kapucí. „Stalo se to, že tady někdo za bílého dne, což se moc neděje, odcizil obraz a normálně s ním odešel ven,“ popsal pro CNN prima NEWS umělec Rataj. Sám viděl jen záznam z kamer a uznal, že zloději nejspíš museli jednat hodně rychle. „Jenom asi přišli a sundali to, kam dosáhli,“ upřesnil.

Původně byly obrazy všude na stěně nedaleko východových dveří. Kurátoři se ale obávali, že by se podobný incident mohl odehrát znovu, a tak přesunuli výstavu o kus dál. Navíc to vypadá, že dílo si museli zloději předem vybrat. Z výstavy zmizelo vyobrazení amerického rappera 2Paca, který zemřel v září 1996 v Las Vegas.

ČTĚTE TAKÉ: Otčím mě šikanoval, chtěl jsem se zabít. Pop-art mi změnil život, popsal v otevřené zpovědi Rataj

„Pro mě je to srdcovka. Miluju americký rap, objevuje se mi to hodně v tvorbě,“ doplnil Rataj. Autor si myslí, že zloději se buď pokusí obraz prodat na černém trhu, nebo si chtějí vyzdobit pokojíček. V tom prvním by jim snad měla zabránit i celá medializace případu – obraz by měl být nyní prakticky neprodejný. Přitom jeho původní cena se pohybovala mezi 130 až 200 tisíci korun.

„Policisté z místního oddělení Holešovice pátrají po dvou neznámých pachatelích a žádají širokou veřejnost, pokud tyto muže na kamerových záznamech poznáváte nebo máte jakékoli informace o jejich pohybu, kontaktuje, prosím, linku 158,“ doplnil policejní mluvčí Richard Hrdina.

Autor navíc nabízí odměnu. „Za nějaké informace, které by vedly k pachateli nebo by alespoň napomohly, bych nabídl nějakou finanční odměnu,“ uzavřel umělec s tím, že by se jednalo o 10 tisíc korun.

Tagy: