Otevřená zpověď Rataje: Otčím mě šikanoval, chtěl jsem se zabít. Pop-art mi změnil život

Josef Rataj je jedním z průkopníků pop-artového umění v Česku. Jeho cesta k úspěchu ale nebyla snadná. V pořadu Povídej na CNN Prima NEWS přiznal, že jeho nevlastní otec ho v dětství šikanoval. Jednu dobu žil také na hranici bídy.

Úspěšný pop-artový umělec Josef Rataj se netají tím, že jako malý kluk zažíval šikanu. A to od svého nevlastního otce, který měl sadistické sklony. „Dětství bylo napjaté, depresivní a špatné. Máma si totiž našla přítele přes inzerát, který si k nám nenašel cestu. Projevovaly se v něm sadistické sklony, takže kdykoliv mohl, praštil si do nás,“ řekl Rataj v pořadu Povídej.

Třiačtyřicetiletý umělec přiznává, že byly chvíle, kdy pomýšlel na to, že se sprovodí ze světa. „Nevěděl jsem, co se mnou bude. Viděl jsem nicotu a nebavilo mě žít. Pamatuji si, že jsem kolikrát stál v okně svého dětského pokoje v 11. patře, ale neměl tu sílu skočit dolů. Kdyby existovalo nějaké tlačítko do mých 25 let, tak ho zmáčknu a zmizím ze života,“ svěřil se známý malíř.

ČTĚTE TAKÉ: Moderátorka Soňa Porupková se bude vdávat. Partner ji požádal o ruku na neobvyklém místě

Jeho život prý změnilo jedno slovo, a tím bylo pop-art. „Stěhoval jsem se do garsonky, která byla tak ošklivě vymalovaná, že když jsem se ptal majitele, co to je, řekl mi, že je to takový pop-art. Tehdy jsem vůbec netušil, co má na mysli. Začal jsem si o tomto uměleckém směru víc zjišťovat a řeknu to na rovinu – americký výtvarník Andy Warhol to ve mně změnil,“ řekl Rataj.

„Začal jsem sledovat jeho díla. Následně jsem navštívil USA, kde jsem procházel hotely v Las Vegas a viděl tam prvního retro Mickeyho Mouse. Věděl jsem, že přesně tohle chci dělat. Neskutečně jsem to miloval a nic mě od toho nemohlo odradit. I kdybych měl prodat poslední věc a koupit si barvu, udělal bych to,“ doplnil plzeňský rodák s tím, že v jednu chvíli k tomu neměl vůbec daleko. „Žil jsem na hranici bídy. Neuznával jsem autority, a tudíž nemohl nikde pracovat,“ vysvětlil.

Jednu dobu prý dokonce žil na ulici. „Do Ameriky jsem prvně odjel s někým, kdo mi ukázal, jak to tam vůbec funguje. Ten člověk mi ze života odešel a až později jsem se za oceán začal vracet. Jelikož jsem neměl vízum, musel jsem se vždy vracet do tří měsíců. Živořil jsem tam,“ přiznal malíř, jenž ztvárnil hudebníka Johna Lennona, herečku Marilyn Monroe či zpěváka Karla Gotta.

Obrazy prodával načerno na pláži

„Spal jsem na lavičkách a dělal takové rychlomalby, které jsem prodával načerno na pláži. Někdy jsem si vydělal 150 dolarů a někdy ani dolar. Občas jsem spal na lavičce a někdy šel do hotelu,“ vzpomněl na svůj život za oceánem Rataj. I když mu občas peníze nemusely stačit, rozhodně ničeho nelituje. „Měl jsem neskutečnou svobodu. Nečekaly mne složenky ani mne nikdo nesháněl. Neudělal bych to jinak. Bylo to dobrý,“ přiznal.

Ačkoliv se s těžkými vzpomínkami na dětství dokázal již dávno popasovat, přiznává, že dodnes jsou v jeho malbách ukryty některé prvky z této doby. „Používám termochromické barvy. Do každého obrazu, u kterého chci, vložím svou vzpomínku nebo myšlenku pomocí těchto barev a když se vám doma změní teplota, zobrazí se na něm text,“ popsal umělec.

V rozhovoru s moderátorkou Radkou Červinkovou pak prozradil i další fígle, které ve svých malbách používá.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ve výše přiloženém videu.

Tagy: