Prezident zkusí zdržet schválení důchodové reformy, řekla Schillerová. ANO hrozí její revizí

Místopředsedkyně hnutí ANO a poslankyně Alena Schillerová

Důchody podle ANO

Prezident Petr Pavel podle hnutí ANO přislíbil, že zkusí pozdržet schválení důchodové reformy na úrovni vlády. Nejsilnější opoziční hnutí už předtím uvedlo, že pokud ji kabinet protlačí na sílu, bude ji v případě vyhraných voleb v příštím období revidovat. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) počítá s tím, že o některých částech reformy bude kabinet ještě jednat.

Důchodová reforma je tradičně velmi třaskavé téma. Nový návrh ministerstva práce a sociálních věcí vzbudil velký odpor hnutí ANO. To požaduje jednání s vládními stranami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Které profese půjdou dříve do důchodu? A jak o tom budou rozhodovat úřady?

Hnutí ANO počítá s tím, že Petr Pavel pomůže vytvořit lepší podmínky pro komunikaci s vládní koalicí. „Pan prezident přislíbil, že se pokusí požádat, aby vláda prozatím o této novele nejednala, protože v tuto chvíli není absolutně žádná shoda,“ uvedla místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Ministr  financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS řekl, že i když s návrhem svého kolegy Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vesměs souhlasí, jsou věci, o kterých by chtěl ještě na úrovni vlády jednat. „Budu chtít debatovat o náročných profesích. Myslím, že to je na snadě, abychom to dobře definovali,“ uvedl Stanjura.

Marian Jurečka by chtěl, aby reforma prošla Poslaneckou sněmovnu do léta. Podle svých slov by rád smysluplně jednal i s opozicí.

Tagy: