Důchody navázané na věk dožití i vyšší zdanění firem. Jurečka popsal plány pro příští rok

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) popsal své priority na příští rok. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS sdělil, že plánuje představit úpravy důchodového systému, které by se mohly týkat i zvýšení věku odchodu do důchodu. Popsal také pomoc důchodcům ve formě výchovného. Nevylučuje ani zvýšení daní pro firmy.

Práce na změnách důchodového systému pokročily. Během prvního čtvrtletí příštího roku by Jurečka chtěl přijít s návrhem série opatření, a to nejen za svými koaličními partnery, ale i za opozičními stranami. Během jara by rád dosáhl dohody, která se promítne do legislativního návrhu.

„Zavedeme princip dřívějšího odchodu do důchodu pro náročné profese. Zaměstnavatel bude za tyto lidi odvádět víc na sociálním pojištění, takže systém nebude ztrátový,“ řekl Jurečka v pořadu 360°. Na druhou stranu u některých vysokoškolských povolání, kdy studenti nastupují do zaměstnání později, chce, aby se věk odchodu do důchodu zvýšil.

Zároveň by chtěl hranici odchodu do důchodu navázat na délku dožití. Ve zkratce by se dalo říct, že čím déle se lidé v průměru dožijí, tím se zvýší věk odchodu do důchodu.

Do nového roku s vyššími důchody

Na středeční jednání vlády přijde Jurečka s návrhem na zvýšení minimální mzdy o 1 100 korun. Od Nového roku začne platit také již schválené zvýšení životního a existenčního minima, což navíc rozšíří skupiny osob, kterých se bude týkat.

„Od 1. ledna se důchody zvýší nejen v rámci řádné valorizace, ale poprvé přijde také výchovné, které se dotkne asi 1,4 milionu žen,“ dodal Jurečka. Seniorky dostanou za každé vychované dítě 500 korun měsíčně.

Zvyšme daně pro firmy

„Měli bychom se také bavit o zvýšení daně z právnických osob, byť jen na přechodnou dobu. Jestliže jsme firmám během covidové i energetické krize pomohli ze státního rozpočtu, je podle mě fér, aby poté, co překonají těžké období, alespoň část té pomoci vrátily ve formě daňového odvodu,“ řekl dále Jurečka.

Ministr nevylučuje ani zvýšení daní u fyzických osob s vysokými příjmy. Návrat k superhrubé mzdě ale podle něj není na stole z důvodu politické neprůchodnosti. Podle něj je nutná reforma i na straně příjmové složky státního rozpočtu.

Krize se dotkne každého

Ministr navazoval na exkluzivní průzkum, který si CNN Prima NEWS nechala zpracovat u agentury STEM. V něm se téměř pětina Čechů vyjádřila, že má problém vyjít s penězi, tři procenta dotazovaných současnou situaci již nezvládají. Přes 60 procent se muselo uskromnit a jen 19 procent lidí se podle jejich vyjádření krize téměř netýká.

„Současná krize je širokospektrální, to znamená, že se zdražování promítá do všech oblastí života, zejména do cen potravin. Krize se tedy dotkne každého,“ vysvětlil analytik agentury STEM Martin Kratochvíl.

Tagy: