Ostře sledované hroby. Před zloději se dají zabezpečit fotopastí na stromě, radí kutil

Dušičky lákají i zloděje.

Zabezpečení hrobů

Hezky vyzdobené hroby na blížící se Dušičky budou tradičně lákat i zloděje. Lidé přitom mají jen velmi malou šanci je ochránit před takovýmito nájezdy a musí spoléhat na dobrou práci policie. Nicméně existují i opatření, kterými pozůstalí mohou krádež přinejmenším nepoctivcům zkomplikovat. Jednou z nich je například fotopast.

Moc možností, jak ubránit věnec, svíčku nebo jinou upomínku pro naše blízké na hřbitově, není. Přesto pár tipů existuje. „Žijeme v době moderních technologií a dnes řada diváků možná zná fotopasti, které jsou jednou z možností. Pokud ale bude fotopast dosažitelná, ničemu to nepomůže,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS kutil Pepa Libický.

ČTĚTE TAKÉ: Česko čekají nejdražší Dušičky v historii

Vhodné je ji umístit například na přilehlý strom. „Instalace je jednoduchá. V každé fotopasti je SD karta, která zaznamenává každý pohyb a vyfotí to, co se tam děje,“ popsal Libický. Nejlevnější fotopasti se dají sehnat i za pár set korun. Pak jsou tu drobné GPS lokátory, které se dají schovat například do věnců. Krádež samozřejmě často dokáže překazit přítomnost policejních hlídek, které na hřbitovech posilují.

Policie sází na preventisty

Například hřbitovy v Mladé Boleslavi, zejména v období dušiček, kontrolují preventisté bezpečnosti. Městská policie tady prý za poslední rok nezaznamenala ani jednu krádež. „Tím, že preventistů máme asi největší počet v celé republice – 22 –, tak se nám daří hřbitovy v tomto období střežit v podstatě nepřetržitě,“ potvrdil zástupce ředitele městské policie Mladá Boleslav Ondřej Kubala.

„V předchozích letech, než nám začali pomáhat asistenti prevence kriminality, se ztrácely hlavně věnce. V několika případech to byly i osobní předměty, jako kabelky nebo kufříky,“ uvedla mluvčí města Šárka Charousková. Právě takové předměty by lidé neměli při návštěvě hřbitova nikde odkládat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi berou kvůli Dušičkám Polsko útokem. Lákají je až poloviční ceny a vyšší kvalita

Tagy: