Krutá smrt poníka v Plzni, lidé ho otrávili větvičkami. Strašný zážitek, smutní majitel

Nezodpovědní návštěvníci farmaparku nedaleko Plzně zavinili smrt 12letého poníka Pepiny (vlevo)

Smrt poníka

Nezodpovědní návštěvníci farmaparku nedaleko Plzně zavinili smrt 12letého poníka Pepiny. Zvířeti i přes zákaz krmení dali větvičky jedovatého trnovníku akátu. Veterinářka následně musela zvíře trpící krutými bolestmi utratit. Majitel farmaparku už podal trestní oznámení.

Poník Pepina rád cvičil v ohradě a skákal přes překážky. Zvíře předčasně pošlo kvůli nepochopitelnému chování dvou návštěvníků. „Naše ošetřovatelka našla dva návštěvníky, kteří si natrhali akátové větvičky a podávali je našemu poníkovi. Zákazovou cedulku ignorovali,“ uvedl majitel farmaparku Tomáš Urbánek.

Kromě květů je celá rostlina trnovníku akátu jedovatá, především pak kůra a lusky, protože obsahují bílkovinné jedy. Za pouhou hodinu začalo zvíře kolabovat. „V tu chvíli už byla Pepina neschopná pohybu. Už na parkovišti jsme jí museli dát kapačku a píchli jsme jí adrenalin,“ sdělila hlavní ošetřovatelka Kateřina Volfová.

Ošetřovatelky bojovaly doslova o každou vteřinu. Ani po deseti hodinách však nedokázaly zvíře zachránit. „Bylo to strašné. Na chvilku se její stav i zlepšil, jak ale přestala působit analgetika, už to nešlo jinak než ji utratit,“ přiznala Volfová. „Byl to jeden z nejhorších zážitků v životě. Nepřál bych nikomu, aby musel stát před rozhodnutím, jestli to zvíře musí utratit,“ dodal Urbánek.

Porušení zákazu krmení bez souhlasu majitele může být považováno za trestný čin týrání zvířete. Majitel farmaparku už podal u státního zastupitelství v Plzni trestní oznámení. „Chtěl bych vzkázat všem lidem, aby opravdu nekrmili žádná zvířata bez souhlasu majitele. Může to mít fatální následky,“ zdůraznil Urbánek.

V celém areálu jsou umístěné kamery, majitel farmaparku teď bude jejich záznamy předávat policii. Na záběrech by měl být pravděpodobně i pár, který poníka krmil, a způsobil mu tak zdravotní problémy, které skončily jeho utracením.

Tagy: