Dva miliony stále leží na zemi. Domácí Counter-Strike špička vstupuje do českého šampionátu

Po téměř tříměsíční pauze opět startuje kolotoč domácích turnajů ze série mistrovství České republiky v Counter-Striku. Letošní rok přinesl mezi fanoušky této střílečky obrovský boom. Kvalifikací do prvního klání sezony Tipsport CS Winter se zúčastnil rekordní počet týmů. Před zraky diváků v Praze o víkendu dojde k závěrečnému vyvrcholení, kde pardubické Dynamo Eclot sahá po dvoumilionové výhře. Sen o zisku pohádkové odměny mu ale může sebrat stejný rival jako ve finále posledního českého šampionátu.

Úvodní turnaj sezóny zatím nenabídl žádné překvapení, ačkoliv jedno se začínalo objevovat na obzoru. Podle očekávání se do finálového víkendu dostaly všechny čtyři plně profesionální Counter-Strike týmy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ambiciózní česká hra se ukázala světu. Gray Zone Warfare je nemilosrdná a plná nebezpečí

Jejich nadvládu se pokoušela zastavit amatérská mužstva, která musela projít systémem otevřených a uzavřených kvalifikací, než se ocitla v osmičlenné základní skupině. Největším diváckým tahákem byla účast mužstva Lan Party Hotel, v jehož sestavě nastoupil oblíbený český streamer a youtuber Vladimír Marvan, který je v on-line světě známý pod přezdívkou czMarv.

Ten dal dohromady pětici hráčů Counter-Striku a společně se zúčastnili prvních kvalifikačních bojů. Skrze ně se probojovali až do skupinové fáze turnaje Tipsport CS Winter. Při své cestě si poradili například s talentovaným juniorským týmem Sampi.

GALERIE: Domácími mistry Counter-Striku se stali hráči Sampi.Tipsport

„Myslím, že mluvím za všechny, že tento moment je v našich životech srdcový, co se CZ/SK esportu týče. Možná je to hodně nadsazené, ale já to tak cítím. Všechno, co se stalo za tuto kvalifikaci, je naprosto šílené. Všichni z toho máme hroznou radost,“ jásal Marvan radostí po úspěšné kvalifikaci.

Ve skupinové fázi se jeho banda střetla s profesionálními týmy, kde už to pro ni byla konečná. Lan Party Hotel však ukázal, že amatérská mužstva mohou uspět i v dnešní době, kdy se esport profesionalizuje.

Podle bookmakerů jsou největšími favority finálového víkendu Sinners. Přitom poslední vítězství na domácí scéně slavilo liberecké mužstvo v listopadu 2022 na MČR v Brně. Od té doby neví, jak chutná vítězství v českém turnaji.

Turnaj, který nemá jasného favorita

„Navzdory změnám v sestavách, které nastaly po brněnském grandfinále, se do play-off prvního letošního turnaje probojovaly stejné týmy. Dynamo Eclot, které má nejblíže k Tipsport Grand Slamu, zatím bookmakery nepřesvědčilo. Vidina dvou milionů, od kterých je dělí jediný vyhraný turnaj, je sice velká motivace, ale bookies ve finále předpokládají souboj mezi SINNERS a Sampi.Tipsport. Hříšníci by mohli ovládnout jak upper bracket finále, tak i pozdější grandfinále,“ odhaduje možný vývoj vedoucí oddělení esportů v Tipsportu Tomáš Mencl.

Podle snipera Dynama Eclot Davida Bílého je první turnaj skutečně vyrovnaný. „Favority jsme my a Sinners. Sampi mají také šanci na výhru, popravdě je to dost náhodné. Každý může vyhrát, a to je podle mě mega zábavné z pohledu diváka,“ říká David Bílý alias forsyy.

Podobně to vidí i aktuální mistr Lukáš Lintner ze Sampi. „Chtěl bych říct, že favoritem jsme my, ale šance jsou vyrovnané. Je to premiéra pro nás všechny v nových sestavách,“ poukazuje mladý slovenský střelec na fakt, že mužstva nejlepší čtyřky sáhla na konci loňského roku do svých soupisek a přivedla nové tváře.

První letošní turnaj Tipsport CS Winter začíná už v pátek, v sobotu diváci poznají první tým postupující do finále, které je pak na programu v neděli večer. Na vítěze čeká peněžní odměna 180 tisíc korun. Během celého roku se mezi týmy rozdělí celkem 3,7 milionu korun.

Letošní sezóna v Counter-Striku nabídne pět velkých turnajů. Po Tipsport CS Winter, který vrcholí během tohoto víkendu, přijdou ještě jarní, letní a podzimní klání. V listopadu pak sezónu zakončí tradiční mistrovství České republiky, kde domácí scéna pozná šampiona.

Dynamo Eclot je stále ve hře o dvoumilionový bonus

Týmy se ale musí snažit i v průběhu roku. Během úvodních čtyř turnajů totiž sbírají body do MČR žebříčku, které rozhodnou, kdo na závěrečný turnaj sezóny postoupí a také o nasazení do rozhodujících bojů.

Mužstva dále bojují o dvoumilionový bonus Tipsport Grand Slam, k němuž má nejblíže pardubické Dynamo Eclot. V průběhu minulého roku vyhrálo čtyři turnaje a páté vítězství mohlo získat v Brně. Jenže tam ve finále MČR dostalo stopku od hráčů Sampi. Nyní má Dynamo Eclot poslední šanci. Grand Slam totiž čeká na vítěze pěti z osmi po sobě jdoucích turnajů.

Pokud však Dynamo Eclot o tomto víkendu neuspěje, otevírá se šance i pro ostatní týmy. Stačí vyhrát všech pět turnajů v letošní sezóně a získat kufřík s pohádkovým bonusem.

První čtyři turnaje se konají ve Vodafone PLAYzone Aréně na pražském Chodově a do moderního a unikátního prostoru mají přístup i diváci. Mistrovství České republiky se v listopadu opět uskuteční v Brně a bude součástí festivalu Life!

VIDEO: Podívejte se v televizním pořadu Enter na reportáž z loňského Tipsport MČR CS2:

Tagy:
esport mistrovství světa gaming Counter-Strike Tipsport CS Winter