Jakub Jankto o MČR v Counter-Striku: Nezapomenutelný zážitek, fandilo se víc než na fotbale

Český fotbalista Jakub Jankto patří mezi zapálené osobnosti a příznivce českého esportu. Dříve byl aktivní hráčem fotbalového simulátoru FIFA, před pěti lety založil klub Sampi a nyní z pozice majitele sledoval, jak se jeho svěřenci ve střílečce Counter-Strike stali mistry České republiky. Na nezapomenutelný zážitek bude vzpomínat celý život, řekl v exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS a portál PLAYzone.cz.

Záložník italského Cagliari se kvůli fotbalovým povinnostem nemohl osobně zúčastnit domácího šampionát v Counter-Striku. U historického titulu Sampi tak byl jen na dálku prostřednictvím on-line vysílání.

„Je to nezapomenutelný zážitek, na který budu vzpomínat celý život, dělali jsme na něm pět let,“ vyzdvihl v exkluzivním rozhovoru, o jak důležitý triumf jde. „Jsem rád za celý tým, fungoval jako jedna rodina. Po finále mi ukápla slza, Sampi je jako moje dítě,“ přiznal Jankto.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na světový trh vstoupila česká válečná hra o legionářích. Dočkala se velmi vřelého přijetí

Vroucí a bouřlivou atmosféru, kterou rozpoutali fanoušci na brněnském výstavišti, si užíval i na dálku. „Když polovina haly skanduje Sampi, tak to je něco neuvěřitelného. Kvůli takovým momentům esport děláš a trávíš nad ním celé dny. V Brně se fandilo více než na některých fotbalových utkáních,“ chválil sedmadvacetiletý fotbalista brněnské publikum. A slova úcty a respektu měl i k fanouškovským táborům Sinners nebo Dynama Eclot.

Mistrovským titulem vyvrcholilo víc než rok a půl trvající snažení vysoce ambiciózního týmu. Loni v květnu do něj Jankto nasypal jednotky milionů korun, aby od konkurence přivedl dva slovenské střelce Matúše Šimka a Lukáše Lintnera. Dále se na domácí scénu po dlouhých deseti letech vrátil legendární sniper Ladislav Kovács, který v kariéře sbíral světové úspěchy s Natus Vincere či FaZe Clan.

Trojici ještě doplnili Andrej Kameništiak a Michal Vrzal, ale místo boje o úspěchy na domácí i mezinárodní scéně přišla řada zklamání, a proto z původního jádra zůstala jen trojice Lintner, Šimko a Vrzal. Kolem ní v letošním roce vyrostlo mistrovské mužstvo.

„Tahle sestava byla naší největší investicí, co se týče sportovního hlediska. Potřebovali jsme si projít prohrami a krizovými momenty, abychom byli schopní takový úspěch udělat,“ uvedl Jakub Jankto.

Velkým tématem před finálovým víkendem MČR byl transfer Matúše Šimka do prestižního britského klubu Fnatic. Dva dny po triumfu tým Sampi definitivně potvrdil, že slovenský střelec odchází.

„Těžko se mi o tom mluví, jednání se táhla již před mistrovstvím. Už před ním jsme věděli, že se tento přestup stane a že to je pro Matúše poslední turnaj,“ přiznal Jankto.

Odchod hlavní hvězdy mužstva se s různými zájemci řešil dlouhé tři měsíce. Spekulovalo se o zájmu ukrajinského Monte nebo evropského giganta OG. „Chtěli jsme se rozloučit tou nejlepší možnou cestou a myslím si, že bychom nevymysleli lepší scénář pro jeho rozlučku,“ doplnil majitel Sampi.

Hodně se toho také napovídalo o gigantické přestupové sumě, která se měla vyšplhat přes čtyři miliony korun. Přesnou částku Jankto odmítl prozradit. „Nebudu zmiňovat konkrétní cifru, ale můžu potvrdit, že jde o rekordní přestupovou částku v českém esportu,“ neváhal prohlásit o Šimkově přestupu do fnatic.

„Kdyby se každý rok povedl takový přestup, tak by to pro Sampi znamenalo, že bychom byli v plusu. Primárně jsme ale rádi, že něco takového děláme a můžeme rozvíjet hráče pro zahraničí. Spolu se Sinners a Adamem Zouharem jsou to dva krásné příklady, jak se to dá dělat,“ řekl Jankto s odkazem na loňský přesun Zouhara do zahraničí, který byl prvním velkým přestupem na poli domácího Counter-Striku.

S odchodem hlavní hvězdy musí organizace pozměnit nejbližší cíle, minimálně ty světové. „Jeden cíl bylo vyhrát domácí šampionát, druhý dostat se na Major a zkusit tam něco uhrát. Pro nadcházející sezónu můžeme Major určitě vypustit,“ řekl Jankto ke snaze probojovat se na největší světový turnaj v Counter-Striku.

Mezi 24 nejlepších mužstev planety se české týmy snaží prorvat dlouhodobě, ale stále se jim to nedaří. Naposledy nejblíže bylo mužstvo Sinners loni v dubnu, když mu k postupu chybělo jedno vítězství.

Vedení Sampi nyní musí napnout své síly, aby za Šimka přivedlo solidní náhradu a příští rok se pokusilo obhájit mistrovský titul. I proto Jankto zatím nechtěl dávat žádný cíl pro další sezónu. Domácí Counter-Strike scéna totiž každou zimní přestávku zažívá velké změny a také v následujících týdnech a měsících se očekává, že v mnoha týmech dojde k velkému třesku.

Herní a technologický pořad Enter můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 nebo v úterní repríze ve 23:40 na CNN Prima NEWS či přímo na webu CNNPrima.cz, kde najdete také archiv odvysílaných epizod. Předchozí odvysílaný díl můžete zhlédnout níže:

Tagy: