V Ostravě bili školáka, dav lhostejně procházel. Mladík se agresorům postavil, dostal ocenění

Zachránce Jan Baloun

Mladý hrdina z Ostravy

V centru Ostravy došlo k násilnému loupežnému přepadení. Dva nezletilí tam bili pěstmi do obličeje 12letého chlapce. Kolem prošly desítky lidí, zakročil však jediný – 16letý mladík. Od policejního ředitele za to dostal ocenění.

„Viděl jsem, jak dostal přímou ránu do obličeje pěstí. Pak ho ten druhý ještě pošťuchoval. Dal jsem ho do kravaty a hodil jsem s ním,“ popsal situaci zachránce Jan Baloun.

ČTĚTE TAKÉ: Praštili s ním o zem, zkopali a zbili. Dva nezletilí v Německu brutálně napadli lékaře

Incident se stal na jednom z nejrušnějších míst v Ostravě. Kolem projížděly tramvaje a desítky aut, lidé spěchali domů z práce. Přímo před očima měli dva útočníky, 13leté kluky, kteří napadli jiného o rok mladšího chlapce. Útok byl velice brutální. Lidé byli naprosto lhostejní a nikdo chlapci nepomohl. Až na Honzu. Jeho odvážný zákrok zachytily kamery.

Chlapce pak ještě doprovodil k tramvaji a jel s ním za matkou. „Šlo poznat, že byla v šoku. Byla z toho hodně rozrušená,“ dodal Jan Baloun.

„Různé střelby, útoky, napadání jsou na každodenním pořádku. Nikdy nemůžeme zabránit tomu, aby nějaký útočník někoho nechtěl okrást, napadnout, zbít, nějakým způsobem na něj zaútočit, ať už rukama, chladnou zbraní, prostě tak to je. Proto si lidé musí všímat toho, co se děje kolem nich,“ sdělil ředitel Policie ČR Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel.

Honza za svůj čin dostal od vedení policie medaili. Váží si ho jak učitelé, tak spolužáci.

„To, co udělal, je velmi hrdinské, prostě jde vidět, že se nezajímá jen o sebe, ale že se vlastně zajímá o svět kolem něho. Myslím si, že je dobrý člověk,“ řekl Honzův spolužák.

Útočníky policie dopadla, ale protože jsou nezletilí, je jim pouze 13 let, vyváznou bez trestu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Krvavý útok v německé škole: Chlapec zranil několik spolužáků nožem, policie ho zadržela

Tagy: