Dva roky války OBRAZEM: Z velkolepých měst Ukrajiny zůstaly po ruských útocích jen trosky

Již v sobotu 24. února si svět připomene druhý rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Od té doby se řada měst napadeného státu změnila k nepoznání. Experti nejčastěji zmiňují Bachmut či nedávno Rusy obsazenou Avdijivku. Mnohdy zaznívá, že byla srovnána se zemí. Značné škody však utrpěla i další místa, v nichž do osudného února 2022 žili lidé spokojeným životem.

Bachmut, Charkov, Mariupol, Avdijivka, Buča. Velice krátký výčet měst, která se dostala do podvědomí celého světa. Od začátku války před takřka dvěma lety je pojí jedna zásadní věc: změnila se k nepoznání.

Ukrainian cities before and after russia

Posted by Kateryna Turchynska on Monday, February 19, 2024

V některých se život postupně vrací zpět. Lidé opravují škody, které napáchaly ruské střely. Jedná se například o zmiňovanou Buču, kterou si svět bude zřejmě dlouhá léta spojovat s vraždou civilistů a masovými hroby. Jsou ale místa, do nichž se život bude navracet jen velmi těžko. Takový osud nejspíše čeká Bachmut, Mariupol nebo Avdijivku.

Připomeňte si prostřednictvím fotografií u příležitosti blížícího se výročí, jak se ukrajinská města v průběhu konfliktu mění.

K TÉMATU: Podívejte se na speciální vysílání CNN Prima NEWS k výročí zahájení ruské agrese na Ukrajině.

Tagy: