Dva útoky žraloka v jeden den. Ženu pokousal před zraky vnuka, potřebovala stovky stehů

Žralok bílý s rozevřenými čelistmi (Ilustrační obrázek)

Expert popsal, kdy žralok zaútočí

Dva útoky žraloků na člověka během jediného dne se odehrály poblíž pláže Myrtle Beach v Jižní Karolíně v USA. Karren Sitesová z Pittsburghu utrpěla velmi závažné poranění paže, než se jí podařilo mořského dravce odehnat. Nyní se ze svých zranění zotavuje. Okolnosti druhého útoku nejsou zatím známé. Není ani jasné, zda je má na svědomí stejné zvíře.

K napadení došlo v pondělí ve městě Myrtle Beach v Jižní Karolíně. Karren Sitesová trávila s osmiletým vnukem Brianem první den dovolené na pláži. Okolo poledne se šli vykoupat. „Byla jsem asi po pás ve vodě a najednou jsem ucítila bolest. Do ruky se mi zakousl žralok. Snažila jsem se ho odtrhnout a nakonec se mi to podařilo,“ sdělila Karren místní stanici WPDE. Její vnuk stál jen o tři metry dál.

Ženu převezli do tamní nemocnice, kde ji lékaři museli operovat. Na ruce má stovky stehů. „S pokousanou ženou soucítím, je strašné projít něčím takovým,“ okomentoval incident profesor oceánologie z karolinské univerzity Daniel Abel.

Podle něj jsou v této roční době žraloci u pláží častými hosty a lidé vstupují do jejich domova. Proto by se měli řídit několika základními pravidly: nechodit se koupat při úsvitu a při soumraku, kdy je v moři méně lidí a žraloci vyrážejí za potravou, nekoupat se poblíž rybářů nebo tam, kde se pohybují hejna menších ryb.

Napadená žena se po otřesném zážitku podle svých slov moře bát nebude. Čeká jen, až se jí rány zahojí. Jejího vnuka však útok poznamenal více. Do vody už chodit nechce.

Podle portálu Newsweek se jednalo již o čtvrtý letošní útok žraloka jen na území Jižní Karolíny. Čtyři incidenty se tam odehrály loni za celý rok. Od začátku dvacátého století zaznamenal stát na jihovýchodě USA 116 napadení tímto predátorem. Devět z nich bylo smrtelných, z nichž k poslednímu došlo v roce 2005. Nevyprovokované napadení člověka žralokem je velmi vzácné. Podle statistik je v USA větší možnost, že Američané zemřou při nehodě na kole.

Tagy: