Dzurilla k eRoušce: Je to hlavně systém, abychom se chovali zodpovědněji

Mobilní telefon

Problémy s eRouškou

Aplikaci eRouška si již stáhlo a nainstalovalo přes milion uživatelů, uvedl v pořadu Nový den CNN Prima NEWS vládní zmocněnec pro digitalizaci a ICT Vladimír Dzurilla. Podle něj má aplikace sloužit zejména jako systém, abychom se chovali zodpovědněji.

Aplikaci eRouška si již stáhlo a nainstalovalo 1 032 000 uživatelů, uvedl v pořadu Nový den CNN Prima NEWS vládní zmocněnec pro digitalizaci a ICT Vladimír Dzurilla. „Za poslední dva dny je skoro 350 tisíc lidí, kteří si roušku nainstalovali,“ dodal později Dzurilla i s odkazem na výzvu operátorů, kteří na její stažení v posledních dnech upozornili své zákazníky formou informační SMS zprávy. Ambicí eRoušky je podle Dzurilly získat dva miliony uživatelů.

Mobilní aplikace eRouška, která je ke stažení volně k dispozici, umožňuje včas a anonymně upozornit uživatele na rizikové setkání s nakaženým nemocí COVID-19. Aplikace podle informací na oficiálním webu nezná osobní údaje uživatelů ani jejich polohu.

Přizpůsobit své jednání, sledovat se, kontaktovat lékaře

„Je potřeba říct, že eRouška jedna se od eRoušky dvě liší,“ sdělil Dzurilla s tím, že v první verzi měla sloužit k trasování, a tehdy tedy tvrdili, že by bylo třeba, aby ji pro její efektivitu užívalo 60 procent lidí. Takzvaná eRouška 2 má ale sloužit spíše k prevenci a následné „zodpovědnosti“. Jde o to, že když někdo dostane notifikaci, že se potkal s pozitivním, měl by tomu přizpůsobit své jednání, sledovat se, a když má příznaky, měl by kontaktovat svého lékaře.

„Za mě je to hlavně systém, abychom se chovali zodpovědněji,“ uvedl vládní zmocněnec a dodal, že v případě upozornění uživatele, že se setkal s nakaženou osobou, se pak zmíněný snad vyhne návštěvě starších rodičů, kteří jsou rizikovou skupinou, případně nepojede například do zdravotnického zařízení a podobně.

Dzurilla také poděkoval všem, kteří o aplikaci pravdivě informují. Na sociálních sítích se prý aplikace zastala odborná IT komunita, která podle Dzurilly od začátku nabádá lidi k jejímu stahování. Rovněž média podle Dzurilly o eRoušce mluví korektně „a říkají, jak to je“.

Tagy: