Ekonom: Úsporný tarif má ďábla skrytého v detailu. Když lidé stáhnou topení, musí ušetřit

Filip Pertold, ekonom a poradce ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky

360° (531)

Vláda na pomoc občanům během energetické krize připravuje sociální tarif. Ekonom Filip Pertold v pořadu 360° na CNN Prima NEWS naznačil, jak by mohl vypadat. „Je tam skrytý ďábel v detailu. Když lidé stáhnou topení, musí ušetřit,“ řekl.

Pertold podotkl, že pokud by vláda chtěla dělat především cílená opatření, potřebovala by se zbavit technických a administrativních omezení. „Kdybychom měli flexibilní a zdigitalizovánou sociální správu, tak je jednoduché zacílit na nejpotřebnější. Taková realita však v Česku není. Databáze nejsou propojené, to se zanedbávalo posledních dvacet let,“ podotkl.

Proto se podle něj vláda uchyluje k plošným opatřením, jako je úsporný tarif. „V ideálním světě bych preferovat to, aby opatření bylo cílené, že by zlevněný tarif měli jen chudší. V praxi je to však obtížné zrealizovat. Bude však záležet na tom, jak bude tarif designovaný, aby lidé měli skutečně motivaci šetřit. Jenže je tam skrytý ďábel v detailu,“ varoval.

Vláda vstupuje do stejné řeky

Vysvětlil, že pokud bude sleva jen na první megawatthodinu, a na ty další bude platit tarif jako dnes, tak to k šetření lidí nepovede. Snížení ceny tak podle něj musí být progresivnější. „Když lidé stáhnout topení, tak musí ušetřit. Musíme si ale počkat na konkrétní design toho, jak bude tarif vypadat,“ dodal.

Hostem pořadu byl také ekonom Lukáš Kovanda, který vládu kritizoval. „Úsporný tarif opět naráží na problém plošnosti. Opět se úlevy dočkají i bohaté domácnosti. Nerozumím tomu, proč se nezacílí na zhruba 20 procent nejpotřebnějších domácností a neuleví se jim více. Bylo by to logičtější,“ uvedl.

Následně vládě spílal, že dělá přesně to, co kritizovala u svých předchůdců. „Proč se nedrží toho, s čím vyhrála volby, když kritizovala plošnost opatření za Andreje Babiše? Nyní jde do stejné řeky. Jestli to nejde administrativně jinak, tak to musí vysvětlit. Vláda Petra Fialy slibovala změnu, musím ale konstatovat, že nepřichází,“ uzavřel.

Tagy: