Ekonomika roste, ale nálada se nelepší. Češi si finančně polepšili, přesto vidí vývoj negativně

Podle STEMu se teprve letos dostáváme k růstu jako byl před rokem 2019.

Finanční situace Čechů se nezlepšuje

Ekonomika mírně roste, nálada se ale nezlepšuje. Průzkum agentury STEM o finanční situaci domácností ukazuje už druhým rokem drobné zlepšování. Přesto více než polovina Čechů vnímá vývoj země negativně.

Podle STEMu se teprve letos dostáváme k růstu, jaký byl před rokem 2019. Stejně bychom se měli přiblížit i výši předcovidové inflace. „My jsme de facto ztratili pět let. Vracíme se na nejvyšší úroveň ekonomiky Česka až v letošním roce,“ uvedl ekonom Adam Páleníček pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Ceny na českých koupalištích vzrostly. Kolik průměrně utratíte za den u vody?

To ale neplatí u reálných mezd, které kvůli extrémní inflaci z minulých let klesly. Na předcovidovou úroveň by se měly podle expertů vrátit až za dva nebo tři roky. I to ovlivňuje náladu mezi lidmi. „Ta situace není dobrá. Sociálně slabí ještě více propadají,“ řekla jedna z respondentek pro CNN Prima NEWS. „Je to furt stejné,“ přidal se další.

„Je to geopolitická nejistota, máme tady agresi na Ukrajině, konflikt v Gaze, velmi svízelnou politickou situaci. Vláda Petra Fialy je velmi neoblíbená, více neoblíbená už byla jen vláda Petra Nečase,“ popsal pro CNN Prima NEWS Martin Buchtík, ředitel agentury STEM.

Opozice přikládá vinu za problémy zejména současné vládě. „Viním z toho politiku, obzvláště neexistující hospodářskou politiku vlády Petra Fialy,“ řekla místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová pro CNN Prima NEWS. „Myslím si, že tato vláda dělá všechno, aby to dobré nebylo,“ přidal Radim Fiala (SPD).

Zástupci stran vládnoucí koalice však tvrdí, že současná vláda řeší problémy po vládách předchozích. „V minulých deseti letech se neprováděly reformy, které se provádět měly, a dneska nás to dobíhá,“ okomentovala pro CNN Prima NEWS poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). Podle poslance Miloše Nového (TOP 09) nemají opoziční strany na ekonomickém růstu zájem. „Jsou to právě ony, které šíří blbou náladu,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

A průzkum ukázal i jiné stinné stránky. Jednou z nich je, že osm procent domácností se potýká s vážnou chudobou, což je dvojnásobek oproti situaci před covidem.

Náladu Čechům by přeci jenom mohla alespoň částečně zlepšit čtvrteční zpráva České národní banky, která snížila základní úrokovou sazbu na 4,75 procenta. Mohly by tak zlevnit úvěry a hypotéky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Euro v Česku? Plníte jen jedno ze čtyř kritérií, Polsko a Maďarsko žádné, vzkázala EK

Tagy: