Ekonomové varují před půjčkami na Vánoce. Splátky mohou trvat roky, upozorňují

Češi letos šetřili na dárcích, dolehla na ně inflace.

Ekonomové varují před půjčkami na Vánoce

Ekonomové důrazně varují před půjčkami na vánoční dárky. Přestože v posledních letech množství vánočních půjček klesá, pořád jsou u Čechů relativně časté. Ekonomové upozorňují, že následné splátky mohou trvat i několik let.

Nejdražší Vánoce v historii. Takové přízvisko letošním svátkům přikládá část ekonomů. „Zdraží prakticky všechno, o dost dražší bude elektronika a hračky. Prostě věci, které jsou standardní na Vánoce,“ popsal ekonom Vladimír Pikora.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pražská burza je chatrná. Cestou investic mohou být i nemovitosti v Albánii, říká Kovanda

Řešení bylo pro mnoho Čechů v minulosti jasné – půjčka. Tu ale odborníci nedoporučují. „Půjčovat si na spotřebu je něco, co zatěžuje rodinný rozpočet a zároveň vedle spotřeby nic dalšího nepřináší. Splátky mohou trvat i několik let,“ upozornil ekonom Pavel Peterka.

Ochota Čechů si na svátky půjčovat přitom klesá. Ještě předloni to podle České bankovní asociace udělal každý desátý. Loni už mnohem méně. Svoji roli v tom hraje i ekonomická situace. „Procento lidí, kteří si berou půjčky, spíš klesne, protože se v Čechách probouzí německá opatrnost,“ míní ekonom Radim Dohnal. „Byla vysoká inflace, rodinné rozpočty jsou napjaté. Ta situace řadě domácností třeba ani neumožní si půjčit,“ podotkl Peterka.

Pokud si člověk půjčit opravdu chce, doporučuje se, aby měsíční splátky všech půjček nepřesáhly zhruba třetinu příjmů. Ekonomové ale upozorňují, že záleží i na úsporách. „Je potřeba si to spočítat. Udělat si například nějaký jednoduchý výpočet, co by se stalo, kdybych za rok přišel o práci na dva měsíce. Jestli bych to byl schopen splácet,“ řekl Dohnal.

Tagy: