Pražská burza je chatrná. Cestou investic mohou být i nemovitosti v Albánii, říká Kovanda

Ekonom Lukáš Kovanda

V rámci investic panuje na pražské burze podle ekonoma Lukáše Kovandy chatrná nabídka. Vedle protiinflačních dluhopisů je jedinou možností porozhlédnout se v zahraničí, uvedl v pořadu Svět financí s Trinity bank na CNN Prima NEWS. Vlastnit několik nemovitostí v jedné oblasti se podle ekonoma nevyplatí, investoři by se měli proto zaměřit i na další realitní trhy, například v Albánii. Hostem pořadu byla také investorka Andrea Ferancová Bartoňová, která vyzvala ženy, aby se více zaměřily na zhodnocování svých peněž.

Tuzemští investoři podle Kovandy preferují „český píseček“. „Ekonomové dokonce hovoří o vychýlení investic ve prospěch domácí půdy, pro něž není žádné racionální vysvětlení. Lidé často vkládají peníze k zhodnocení s menším výnosem, ale u sebe v zemi, než aby zamířili do zahraničí za větším ziskem,“ vysvětlil Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nemovitosti v Česku najednou zlevnily. Kovanda popsal nebývalý trend

Základem investičních příležitostí je podle Kovandy i Bartoňové diverzifikace, jež jle ovšem podle nich v českém prostoru nedostatečná. Ekonomka v souvislosti s tím připomněla protiinflační dluhopisy, které mohou situaci zlepšit. „V této doméně je lepší zaměřit se na ty krátkodobější, a to vzhledem k zadluženosti státu. Zajímavou variantou jsou i variabilní dluhopisy kopírující úrokovou sazbu, kterou Česká národní banka sníží,“ řekla expertka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dobrou možností je podle Kovandy zamířit za zhodnocením kapitálu do zahraničí. „Ideální je ohlédnout se ve Spojených státech či zemích západní Evropy, ale i v Asii,“ doporučil ekonom. Jednou z častých možností investic jsou i nemovitosti.

„Není výhodné vlastnit více objektů či pozemků v jednom městě či státě, pokud člověk může expandovat dál. Pokud je odvážný, může zamířit na místní trh s realitami i do Albánie. Jedná se totiž o zemi, v níž může s potenciálním vstupem do EU dojít k vzrůstu ekonomiky. K podobnému rozmachu došlo i u nás v devadesátých letech,“ míní Kovanda.

Bartoňová poradila, že pokud lidé nemají dostatečnou zkušenost, je vhodnou cestou začít s malými částkami. Diverzifikaci vynaložených peněz mohou za zájemce rovněž zajistit spravované fondy, které si za to ovšem účtují poplatky.

Investorka zdůraznila, že by se investicím měly začít věnovat co nejdříve také ženy. „Bohužel i v dnešní době vydělávají stále méně v porovnání s muži a zároveň se dožívají vyššího věku, takže se mohou dostat v posledních letech života do chudoby. Právě z toho důvodu by se měly začít o tuto oblast zajímat co nejdříve,“ shrnula.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spoření peníze před inflací neochrání, naopak. Investice jsou vhodné pro všechny

Tagy:
investice trh ekonomika Lukáš Kovanda burza nemovitost příležitosti Svět financí s Trinity Bank Andrea Ferancová Bartoňová investorka