Ekonomové: Zvýšení daně z tabákových výrobků státu nepomůže. Lidé koupí cigarety jinde

Vláda chce získat více peněz zvýšením daně tabákových výrobků.

Zdražení cigaret už ničemu nepomůže

Skoro šest miliard korun. Tolik chce vláda získat z navýšení daně z tabákových výrobků. Přestože se na vyšším zdanění cigaret shodne s opozicí, podle některých ekonomů jsou plánované příjmy rozpočtu fiktivní. Cigarety jsou momentálně prý tak drahé, že je kuřáci u nás prostě přestanou kupovat.

Vyšší daň nerovná se víc peněz pro stát, podle ekonomů alespoň ne u cigaret. „Pak nám peníze utíkají do Polska, lidé nakupují cigarety jinde. Přicházíme o rakouské zákazníky, o Němce, kteří nakupovali v pohraničí. Příjmy, které se tam pak píší, jsou fiktivní. Peníze navíc se nevyberou,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ekonom Štěpán Křeček.

ČTĚTE TAKÉ: Pryč s pivní daní! Proti zdražování národního moku protestovala plná náměstí. Nyní je ticho

S tím částečně souhlasí i další ekonom Petr Bartoň. „Asi bude silnější odliv našich kuřáků do Polska, než že by u nás začalo ubývat nakupujících Němců, protože jsme se jim už téměř přiblížili na dohled. V minulých letech jsme sazbu zvyšovali rychleji než oni,“ míní.

V bouřlivé debatě o konsolidačním balíčku je přitom kolem plánovaného většího zdanění tabáku klid. Koalice s opozicí se na tom neobvykle shodnou. „Myslím, že to je dobrá cesta. Daně z neřestí, jako je alkohol, hazard, kouření, jsou v podstatě jediné, u nich považujeme za důležité nastavit trajektorii zvyšování,“ řekla místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

„Změny jdou dvojím směrem. Jedna věc je obecně navýšení, získání více peněz do státního rozpočtu, ale možná důležitější je, že se diferencuje, které tabákové výrobky jsou škodlivější,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Že je pro ně cena cigaret důležitá, potvrdili i kuřáci v pražských ulicích. „Nad 200 korun bych asi nešel,“ uvedl jeden z dotázaných. Stejný názor sdílel i další: „Už skoro přestávám, ale tak přes dvě stovky ne.“ Vedle nákupů v zahraničí nebo příklonu lidí k nekuřáctví se očekává, že se Češi také přesunou k levnějším variantám, jako je například zahřívaný tabák.

Tagy: