Elektromobilita je slepá cesta, řekl Zdechovský. Blaško mluvil o zeleném blouznění

Tomáš Zdechovský

360° Speciál: Česko v čele EU (622)

Europoslanci se v debatě ve speciálu 360° z Bruselu střetli na téma zákazu výroby aut se spalovacími motory. Podle lidovce Tomáše Zdechovského je elektromobilita slepou cestou, zástupce SPD Hynek Blaško zase kritizoval „zelené blouznění“ a zmínil také aktivistku Gretu Thunbergovou.

„Pro zákaz spalovacích motorů jsem nehlasoval. Upozorňoval jsem, že elektomobilita je slepá cesta. Když nemám čisté zdroje energie, mám uhelné elektrárny na energie, tak je to blbost. Piráti za to plédují,“ sdělil Zdechovský.

Podobně hovořil také Alexandr Vondra (ODS) a nastínil další problém. „Když se volí cesta monopolu k elektromobilitě, tak je to jen pozvánka Číny do Evropy, je to likvidace českého automobilového průmyslu,“ řekl.

Pirát Marcel Kolaja však zdůraznil, že se nejedná o zákaz. „Hlasovali jsme, zda v roce 2035 má spadnout limit emisí pro osobáky na nulu. Není to zákaz... Automobilky cestu elektromobility dávno nastoupily, spočítaly si, že takto dodají zboží za nejlepší cenu. Ostatní země se přiklání k tomu, že snižují limity,“ vysvětlil pirátský europoslanec.

Proti Pirátům tvrdě vystoupil Hynek Blaško (SPD). „Ježí se mi vlasy, které již nemám, když tu to zelené blouznění poslouchám. Vy budete stavět zdi, aby Evropa byla odpojena od zbytku světa, když chcete bezuhlíkovou Evropu? Chcete tu Gretu zabít těmito věčmi? A vozit si dál LNG z Ameriky?“ ptal se europoslanec.

Tagy: