Elektromobilita si hledá cestu do služeb pro města a obce

Elektromobilitě je věnováno v posledních letech hodně pozornosti. Technika poháněná elektřinou se začíná prosazovat i v oblasti služeb pro města a obce. „V rámci tohoto trendu naše firma pořizuje techniku a stroje, které ve městech pracují ekologicky a potichu. Tak, aby to bylo pro občany efektivní a pohodlné,“ vysvětluje Pavel Tomášek, generální ředitel firem FCC v ČR, lídra v oblasti nakládání s odpady a zajišťování komunálních služeb.

Například v Českých Budějovicích, Prostějově nebo Znojmě slouží pro úklid města ruční komunální vysavače poháněné elektřinou pořízené firmou FCC.

Jako další krok pro všestranné služby v souladu s životním prostředím přibyly dodávky poháněné elektromotorem. Využívají je zejména pracovníci péče o městskou zeleň. Odvoz prořezaných větví, květináčů, nových sazenic či zeminy se tak již obejde bez zplodin z naftových motorů.

Auta se v ostrém provozu velmi osvědčila. Díky elektromotoru mohou být nasazena i o víkendu nebo ve večerních hodinách. Dojezd více než 190 km na jedno nabití je zcela postačující.

„Baterie je plně nabitá za 6 hodin, přičemž nabíjecí místo jsme zřídili přímo v sídle firmy FCC České Budějovice na Dolní ulici,“ pochvaluje si Roman Braný z firmy FCC.

Dodávka Maxus EV 80 uveze několikasetkilogramový náklad. O pohon se stará elektromotor naladěný na výkon 100 kW. Zajímavostí je využití 56kWh lithium-fosfátové baterie, která je nehořlavá, nejde téměř poškodit a zvládne 3× více nabíjecích cyklů než lithium-iontová baterie. Bylo myšleno i na komfort řidiče a posádky, vůz má automatickou převodovku, klimatizaci a další komfortní prvky. Hlavní výhodou je téměř nulová hlučnost a minimální, téměř žádné vibrace v kabině. Elektroauto přináší bezemisní a tichý provoz, což je v městském prostředí zásadní.

Tagy: