Plasty v mořích nebo na polích. Lepší je, když se dostanou na třídírnu

Ve městě i v menších obcích jistě nepřehlédnete řady kontejnerů na třídění odpadů. Pěkně barevných a zhusta polepených návody, co do kontejneru patří a co ne. Nás dnes budou zajímat ty žluté na plasty a modré na papír. Přesněji jejich obsah a to, co se s ním děje poté, co je kontejner vysypán do svozového auta. Podívali jsme se na třídicí linku lídra v oblasti odpadového hospodářství a zajišťování komunálních služeb, společnosti FCC v jejím areálu v Úholičkách u Prahy.

Od nákladní váhy u vjezdu do firmy vede cesta ke třídicí lince. Odpad ze svozových aut se skládá na dvě hromady. Na jednu hromadu plasty, na druhou papír. Odsud je dopravníkem papír dopravován do lisovacího stroje a ve formě balíků svážen k uskladnění před naložením na následné zpracování. K dalšímu třídění papíru již nedochází, a proto je nutné, aby se do kontejnerů na papír nedostával jiný druh odpadu. Zajímavější je postup při třídění plastů.

Není plast jako plast

Podle Petra Morávka, obchodního ředitele firem FCC v ČR, existuje na 45 vícedruhových plastů. Samozřejmě však nelze třídit s takto podrobným rozlišením. Ze svozové hromady je plast přepravován na třídicí linku, kde úřadují „ruční“ pracovníci. Ti třídí plasty do několika kategorií, např. PET lahve podle barvy. Dále vyřazují sklo, které se bohužel také v kontejnerech vyskytuje.

Část zbylá po dotřídění plastů se nazývá výmět. Ten se zpracovává na tuhé alternativní palivo (tzv. TAP), které slouží jako palivo do cementáren. Jedná se o výhřevný materiál, který pece umí zpracovat. Palivo vystupující z linky TAP má statut výrobku, nikoli odpadu. Navíc využití jednoho kilogramu tohoto paliva sníží o téměř půl kilogramu emise CO2, takže s sebou nese i nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Tuhé alternativní palivo pro cementářský průmysl je na lince v Úholičkách vyráběno ze spalitelných odpadů především průmyslového a živnostenského charakteru.

Výsledky třídění slisované do velkých balíků vytvářejí barevné bloky a čekají na odvoz do dalších zpracovatelských podniků. Aby z nich posléze vznikla plastová svodidla, plotové sloupky, lavičky, oblečení nebo obalové materiály a tácky.

Tagy: