EMA doporučila posilovací dávku pro děti nad 12 let. Mohou dostat vakcínu od Pfizeru

Očkování může pomoci nejen mladým dívkám, ale i dospělým ženám a dokonce i chlapcům

Aktuální covidová statistika

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve čtvrtek doporučila podávání posilovací dávky vakcíny proti covidu firem Pfizer a BioNTech pro děti starší 12 let. EMA také vydala doporučení ke schválení vakcíny společnosti Moderna pro použití u dětí ve věku od šesti do 11 let. Po doporučeních EMA bude následovat konečné rozhodnutí Evropské komise.

Krok přichází poté, co již několik zemí Evropské unie začalo dospívajícím nabízet posilovací dávky vakcíny společnosti Pfizer. Například v České republice se děti a mladí od 12 do 18 let mohou hlásit k přeočkování od konce ledna.

Německý výbor pro očkování v lednu doporučil, aby všechny děti ve věku od 12 do 17 let dostaly posilovací dávku očkování. Ostatní země v regionu následovaly tento příklad.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) tento měsíc ve své zprávě uvedlo, že deset zemí Evropského hospodářského prostoru (EHP), který zahrnuje 27 členských států EU a Lichtenštejnsko, Island a Norsko, již doporučilo posilovací dávku pro osoby mladší 18 let.

EMA schválila i Modernu pro mladší děti

EMA ve čtvrtek rovněž vydala doporučení ke schválení vakcíny od společnosti Moderna pro použití u dětí ve věku šest až 11 let. Vakcína Spikevax je už schválená pro použití u dospělých a dětí od 12 let.

Dávka vakcíny pro věkovou skupinu šest až 11 let bude 50 mikrogramů místo 100 mikrogramů používaných u osob starších 12 let, uvedla agentura.

Tagy: