Vakcína Novavax má zpoždění. Měla přesvědčit odpůrce, chce ji ale zatím jen osm tisíc lidí

Americká vakcína Novavax

K čemu bude Novavax?

Vakcína Novavax má zpoždění. Do Česka měla dorazit v pondělí, zatím se na ni ale čeká. Zájem je navíc menší, než jaký ministerstvo zdravotnictví očekávalo. Přitom měla vakcína vyrobená „po staru“ nalákat k očkování i ty, kteří odmítají novější metody.

Česko objednalo přes 350 tisíc dávek vakcíny Novavax. První várka by měla dorazit do konce února a na začátku března by se s ní mělo začít očkovat. „V každém kraji by mělo být minimálně jedno očkovací místo, kde by měla být vakcína Novavax k dispozici,“ uvedl náměstek ministerstva Josef Pavlovic (Piráti).

O proteinovou vakcínu, která se zčásti vyrábí i v Česku, chybí zájem. „V tuto chvíli registrujeme něco kolem osm tisíc zájemců,“ uvedl Pavlovic. Přitom právě ministerstvo zdravotnictví si od ní slibovalo, že přesvědčí i zaryté odpůrce.

Zájem klesá celkově

Kvůli nízkému zájmu ani nebude k dispozici u velkého množství praktických lékařů. „Zájem projevily maximálně desítky ordinací, je to tím, že o něj nejeví zájem naši pacienti. Třeba u mě v ordinaci se na Novavax neptal vůbec nikdo,“ popsal předseda praktiků Petr Šonka.

A klesá také celkový zájem o očkování. V těchto dnech zdravotníci aplikují většinou posilující dávky, nových zájemců je minimum. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá další očkovací strategii. Objednané jsou miliony dávek. „Hotová by měla být na jaře,“ dodal náměstek resortu.

„Politici už jsou vyčerpaní bojem o pandemický zákon, takže si ta exekutiva bere ještě čas. Už jsme to zažili dvakrát na jaře, a pak na podzim se nám to vymstilo,“ reagoval lékař a poslanec Julius Špičák (ANO).

Kvůli upadajícímu zájmu o očkování už se muselo zlikvidovat přes půl milionu dávek vakcíny proti koronaviru, vyšly zhruba na 200 milionů korun. Nejvíc jich prošlo v Plzeňském kraji, Pardubickém kraji a na Vysočině. Nejméně naopak v Karlovarském, Olomouckém a Jihočeském kraji.

Novavax by po datu použitelnosti ve spalovnách skončit nemusel. „Pokud bychom viděli, že o to zájem není, tak bychom je mohli darovat tam, kde ještě zájem v tuto chvíli je,“ nastínil Pavlovic možné další využití.

Tagy:
očkování vakcína Česká pirátská strana Novavax Česko koronavirus COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky Pavlovice