Emotivní video zachytilo odmítání evakuace. Žena s dítětem nechtěla z domu, zřejmě kvůli psovi

Bezprostřední záchranu lidí po opadnutí vody střídají úklidové práce

Situace, se kterými se hasiči během povodní setkávají – lidé odmítají evakuaci i samotnou záchranu

Moravskoslezští hasiči zveřejnili na Facebooku emotivní video, na kterém přesvědčují rodinu z místa zasaženého povodní, aby se nechala evakuovat. Žena to ale odmítá s argumentem, že má divokého psa. Hasiči v příspěvku vyzvali občany, aby s nimi spolupracovali a nechali si pomoci.

„Půlka Opavy není, Krnov není. Já tady s vámi nebudu diskutovat a pak vás za dva dny vyprošťovat,“ říká na emotivním videu jeden z příslušníků Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Slova směřuje k ženě, která se s rodinou odmítá evakuovat.

ČTĚTE TAKÉ: V zaplavených oblastech zasahují vrtulníky. Lidé uvízlí na střechách však pomoc odmítají

Hasič ji vyzývá, aby si s příbuznými sbalila nejnutnější věci a připravila se na to, že budou do hodiny evakuováni. Apeluje přitom, aby žena myslela na svou dceru. „Já mám taky malou dceru, už jsem ji čtyři dny neviděl. Vezměte jim oblečení, základní věci, léky, mobil a doklady a připravte se, že vás do hodiny odvezeme člunem,“ říká muž ve videu.

Žena ale jeho pobídky odmítá s tím, že má „divokého“ psa. „Já tady toho psa nemůžu nechat,“ oponuje. Záchranář na ni poté opět apeluje s tím, že má myslet hlavně na dceru. „Já mám taky psa, taky ho miluju, ale mám i dceru, a ta půjde vždy první,“ zdůrazňuje.

Až když ženě představí plán, jak evakuují i jejího psa, žena k záchraně zřejmě svolí. „Vezmeme ho, uděláme to jinak. Máme člun, ve kterém může být zvlášť. Vymyslíme to,“ popisuje hasič.

„Toto je reálná ukázka jedné z mnoha situací, se kterými se hasiči během povodní setkávali – lidé odmítající evakuaci i samotnou záchranu. Spoléháte na nás, ale je potřeba vaše plná součinnost a spolupráce. Důvěřujte nám prosím, jsme tu proto, abychom vám pomohli,“ napsali k záběrům hasiči z Moravskoslezského kraje.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

Tagy: