Co je stoletá voda a jak se měří? Česko v posledních letech zasáhly několikrát

Obyvatelka se objímá se svou příbuznou po evakuaci ze zatopeného domu v Jeseníku, 15. září 2024.

Reportéři popisují situaci v Ostravě, Litovli a jižních Čechách

Letošní ničivé povodně na mnoha místech překonaly hranici stoleté vody. Nejpostiženější oblastí je Moravskoslezský kraj. Do historických statistik se letošní velká voda zapíše mimo jiné v Opavě či Krnově. Jak se ale „stoletá voda“ měří? A kdy v minulosti zasáhly Česko masivní povodně?

Opava, Krnov, ale také Ostrava nebo části Jihomoravského kraje. Tam všude se v posledních hodinách a dnech obyvatelé vypořádávají s následky stoleté vody.

ČTĚTE TAKÉ: V zaplavených oblastech zasahují vrtulníky. Lidé uvízlí na střechách však pomoc odmítají

„V tuto chvíli hladina řeky Odry vystoupala lokálně na korunu protipovodňové hráze a lokálně přetéká hráze. Řekou se valí více než stoletá voda a má stále ještě dle prognóz stoupat,“ řekl v neděli starosta ostravského městského obvodu Nová Ves Tomáš Lefner.

Podle primátora Opavy Tomáše Navrátila bude povodeň více než stoletá. Vzestup hladiny se zastavil v neděli večer na 513 centimetrech. Městem v tu chvíli protékalo téměř 500 metrů krychlových vody za sekundu. V roce 1997, kdy kraj postihly zatím nejničivější povodně, to bylo ještě více – 647 metrů krychlových. Jak se ale úroveň takzvané stoleté vody měří?

Kdy lze označit povodeň za „stoletou“?

„Pojem stoletá voda označuje takovou povodeň, o které předpokládáme, že se za tisíc let vyskytne jen přibližně desetkrát. Nebo za 10 tisíc let stokrát. Nikdo ale neví, kdy přesně to bude,“ řekl pro Deník hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Daňhelka. Jde tedy spíše o vyjádření pravděpodobnosti.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Povodně už mají tři oběti, přibyli dva mrtví v Krnově. Celkem osm lidí se pohřešuje

Neznamená to tedy, že stoletá voda se oblastí prožene jen přesně jednou za sto let. „Jedná se v podstatě o vyjádření výšky vodní hladiny, která se srovnává s historickými soubory dat,“ dodal pozorovatel počasí v Šindelové Rudolf Kovařík.

Masivní povodně v historii

Nejničivější povodně v posledních dekádách zasáhly Česko v letech 1997 a 2002. Před 27 lety velká voda zasáhla hlavně Moravu a Slezsko a vyžádala si 50 lidských životů, čímž se stala nejtragičtější povodní na českém území ve 20. století. Místy území zasáhla až pětisetletá voda. „Například na Lysé hoře v Beskydech tehdy spadlo 234 milimetrů na metr čtvereční za jediný den. V oblasti Rejvízu v Jeseníkách 359 milimetrů. Pětidenní úhrny pak například u přehrady Šance přesáhly 600 milimetrů na metr čtvereční,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Symbolem katastrofy se stala obec Troubky na Přerovsku, kde zahynulo devět lidí a z obce zůstaly jen trosky. Kvůli záplavám bylo v celé republice evakuováno na 80 tisíc lidí, z toho více než 10 tisíc jich zůstalo bez střechy nad hlavou. Škody způsobené povodněmi dosáhly zhruba 63 miliard korun, což bylo přibližně 12 procent státního rozpočtu roku 1997.

Povodně, které v srpnu 2002 postihly více než třetinu ČR, nejvíce zasáhly jižní, střední a severní Čechy. Postiženo bylo na 800 obcí. Místy se jednalo dokonce o tisíciletou vodu. „Během 38 hodin se zvýšil přítok do nádrže Orlík ze 620 metrů krychlových za sekundu až na hodnotu kulminace 3 900 metrů za sekundu, což byla více než tisíciletá povodeň,“ uvedl pro Novinky generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Jedním ze smutných symbolů těchto záplav se staly jihočeské Metly. Zkázu malé obce se zhruba 50 stálými obyvateli měl na svědomí nedaleký rybník, jehož hráz se protrhla nad ránem 13. srpna 2002. Jeden člověk při tragédii zahynul. Celkem v souvislosti se záplavami zemřelo 17 lidí.

Velká voda před 22 lety zasáhla také Prahu. Nejpostiženějšími částmi byly Karlín, Holešovice nebo Troja. Právě v tamní zoologické zahradě přišlo kvůli povodni o život 134 zvířat. Symbolem velké vody se stal zejména lachtan Gaston, kterého voda odnesla do Německa, kde byl odchycen, ale vlivem stresu a vyčerpání uhynul. Sloního samce Kadíra museli pracovníci zoo utratit, protože nebylo možné jej evakuovat. Voda poničila také dvě desítky stanic metra.

Při povodních v roce 2013 pak stoletá voda zasáhla kupříkladu Nový Bydžov v Královéhradeckém kraji. Část města tehdy zaplavila rozvodněná řeka Cidlina. Její hladina se zvedla z obvyklých 32 až na 285 centimetrů a protékalo jí 90 kubíků vody za vteřinu, uvedl iDnes.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hyenismus sobeckých grázlů, nechápe hejtman. Moravskoslezsko řeší první povodňové rabování

Tagy: