Engel: S lékaři se hrálo zákeřně, fantasmagorie. Bramboračka odborů, ohradil se Pláteník

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel a náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník

360° 23.11.2023

Politici se s námi pokoušeli hrát ošklivou hru a teď sklízí plody své práce, řekl v pořadu 360° předseda Lékařského odborového klubu České lékařské komory Martin Engel. Narážel tím na rozhodnutí poslanců, kteří podpořili návrh na delší pracovní dobu zdravotníků v porovnání s ostatními zaměstnanci. Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník současný protest lékařů označil za „odborářskou bramboračku“.

„Současný problém vyvolalo to, že poslanci násilně do druhého čtení poslali novelu, že zdravotníci můžou sloužit o 100 procent déle než všichni ostatní lidi. A toto byl ten startovací mechanismus a nikdo z nich mi nebude tvrdit, že netušili, co za Pandořinu skříňku otvírají,“ uvedl v pořadu 360° Engel.

ČTĚTE TAKÉ: Počty nakažených covidem strmě stoupají. Reálně jich je ještě násobně víc, míní Dušek

Narážel tím na novelu zákoníku práce, která by měla zdravotníkům umožnit sloužit až 24hodinové služby. Politikům ve vysílání vyčetl, že se ke zdravotníkům v době po covidové pandemii, kdy museli často sloužit na úkor svých fyzických i psychických sil a rodiny, chovají takto špatně. Čekal pro ně prý spíš ocenění.

„Ale pak přijde tento zákeřný průlom do legislativy. Takže, nezlobte se, pokoušeli jste se s námi hrát takovouto ošklivou hru a teď sklízíte plody své práce,“ řekl Engel náměstkovi ministra zdravotnictví Pláteníkovi.

Politici podle odborového předáka umějí spoustu krásných slov o tom, co všechno zdravotníkům nabídli, a jak jsou lékaři nevděční. Resort zdravotnictví však podle něj při jednáních mnoho ústupků neudělal. Za fantasmagorii také označil odhad výše požadavků zdravotnických odborů, který činí 70 miliard korun. „To je úplně mimo výseč,“ uvedl Engel.

Náměstek: Ministerstvo klečí před odbory

Kritický byl ke slovům šéfa odborů náměstek ministra zdravotnictví. Ten současnou debatu označil za odborářskou bramboračku. „To, co původně vzniklo jako iniciativa mladých lékařů, která podle mě nebyla jen o penězích nebo směnách, ale byla skutečně o proměně zdravotnictví, kterou potřebujeme, tak tato debata už úplně utichla a vznikla z toho taková odborářská bramboračka,“ řekl Pláteník.

„Uvědomuju si, že naše nabídky jsou velmi pod očekáváním jak lékařů, tak hlavně odborářů, ale je to to, co máme. Jsme hlavně rádi za to, že ve zdravotnictví nám systém veřejného zdravotního pojištění dává prostředky, abychom lékařům mohli příští rok přidat, protože třeba v jiných resortech tyhle možnosti vůbec nemají,“ uvedl náměstek.

Resort podle jeho slov klečí před odbory, aby přijaly jeho nabídku. „My teďka v podstatě jenom jako poslední dlužník před svým věřitelem prosíme o splátkový kalendář, ale jsme na hraně našich finančních možností, které nám dává náš rozpočet,“ dodal Pláteník.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kolaps ve zdravotnictví? Pacienty čeká velmi nepříjemný prosinec, varuje lékařská komora

Tagy:
zdravotnictví lékař ministr zdravotnictví odbory bramboračka Ministerstvo zdravotnictví České republiky zdravotnický pracovník Václav Pláteník Marty Engel